Locke Filo Comentarios

Páginas: 11 (2583 palabras) Publicado: 6 de abril de 2015
Comentari teoria del coneixement de Locke

TEXT 2:
“És opinió establerta entre alguns que en l’enteniment hi ha certs principis innats; certes nocions primàries (an) o caràcters com si diguéssim impresos en la ment de l’home, que l’ànima rep en el primer moment de la seva existència i que du amb ella quan arriba al món. Per convèncer el lector imparcial de la falsedat d’aquesta hipòtesi,bastaria mostrar només (tal com espero fer en les diverses parts d’aquest assaig) com els homes, simplement amb el recurs de les seves capacitats naturals, poden aconseguir tot el coneixement que tenen, sense l’ajuda de cap impressió innata, o com poden arribar a la certesa sense cap d’aquestes nocions o principis innats. Perquè m’imagino que tothom admetrà que no tindria sentit suposar que són innatesles idees de color en una criatura a la qual Déu va donar la vista i el poder de rebre-les per mitjà dels ulls a partir dels objectes externs. I no deixaria de ser poc raonable atribuir algunes veritats a certes impressions de la natura i a certs caràcters innats, si podem observar en nosaltres mateixos algunes facultats adequades per obtenir un coneixement fàcil i cert d’aquelles veritats, com siestiguessin originàriament impreses en la nostra ment.”
LOCKE, Assaig sobre l’enteniment humà, Llibre I



1. Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades. [2 punts]

Locke pretén refutar la hipòtesi que afirma que existeixen certs principis innats a l’ànima que no provenen de l’experiència, sinó que l’ànima rep des del primermoment que arriba al món. Locke assegura que el coneixement vertader no l’obtenim gràcies a aquestes impressions innates, així com per exemple les idees de color que tenim, que no idees innates. L’experiència ens dona un coneixement fàcil i cert.



2. Expliqueu breument (entre cinc i quinze paraules en cada cas) el significat que tenen en el text les expressions següents: [1 punt]

a) «principisinnats» : coneixement que té l’anima abans te tota experiència, prové de la raó.
b) «impressions» : coneixements provinents de l’exterior i que queden impresos al cervell.

3. Expliqueu el sentit de la frase següent del text i les raons de John Locke per a afirmar-la:
«no deixaria de ser poc raonable atribuir algunes veritats a certes impressions de la natura i a certs caràcters innats, si podemobservar en nosaltres mateixos algunes facultats adequades per obtenir un coneixement fàcil i cert d’aquelles veritats » (En la resposta, us heu de referir als aspectes del pensament de Locke que siguin pertinents, encara que no apareguin explícitament en el text.) [3 punts]


John Locke és un filòsof empirista moderat que nega l’existència d’idees innates. Afirma que la ment és un full en blanc(“tabula rasa”), i que els nostres coneixements provenen de l’experiència. Diu que no hi ha res a la ment que abans no hagi passat pels sentits.

Per això fa una crítica a l’innatisme a la seva teoria del coneixement.

Troba poc raonable atribuir la veritat a coneixements innats si els humans disposem de facultats que ens faciliten la obtenció d’un coneixement cert d’aquelles veritats.

Per aaquesta crítica dona tres arguments:
La universalitat: si existissin idees innates les tindria tothom, fins i tot els nens i les persones amb problemes mentals. Això no és així, per tant no existeixen les idees innates.
La impressió: només un objecte exterior pot provocar una impressió, per tant és impossible que un coneixement neixi de la nostra ment.
La evidència: que una idea sigui evident no voldir que sigui innata, perquè l’experiència humana és igual en tots els individus.

Segons Locke, la idea de “Jo” prové de l’experiència, així com la idea de “color” perquè tots els humans ens hem acostumat a dir els colors d’una determinada manera, per això coincidim.

Tots els coneixements provenen de l’experiència gràcies a les nostres facultats per obtenir un coneixement vertader, i totes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Comentario locke
  • Comentari Locke
  • comentario locke
  • Comentari Locke
  • Comentario Locke
  • FILOS POLÍTICA LOCKE
  • Comentario Locke y Kant
  • Comentario De Texto, John Locke

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS