Movimiento obrero

Páginas: 15 (3749 palabras) Publicado: 8 de noviembre de 2014
INTRODUCCIÓ
Les transformacions en el món del treball, derivades del capitalisme, van comportar la formació de la classe obrera. L’impuls de les primeres accions reivindicatives i polítiques va conformar una pràctica que va tenir els principals exponents en el luddisme, el cartisme i la revolució del 1848.
El 1864 es va crear la Primera Internacional o Associació Internacional de Treballadors,l’AIT.
En aquesta època es van consolidar els dos grans corrents ideològics del moviment obrer, marxisme i anarquisme, que van proposar formes diferents per assolir els objectius revolucionaris i transformar la societat capitalista.
L’AIT, finalment es va dissoldre a causa de l’enfrontament entre marxistes i anarquistes.
Des de l’any 1880 es va desenvolupar un nou sindicalisme de masses que vaincorporar milions de treballadors.
1. EL MOVIMENT OBRER: DES DELS INICIS FINS AL 1848
Durant el segle XIX, governs i parlaments, elegits només pels qui tenien un cert grau de riquesa, van ignorar la penosa situació dels obrers. Van ser els treballadors mateixos els creadors de les primeres organitzacions.
Per la implantació del capitalisme industrial, intentaven millorar les seves condicionsde vida i a part d’això, construïen la seva identitat com a classe.
1.1. D’ARTESANS A PROLETARIS
Des de mitjans del segle XVIII les condicions de treball (sobretot a Anglaterra) van anar canviant. La llibertat de producció, va permetre la creació de noves manufactures, els antics artesans van perdre tots els privilegis. Els propietaris fixaven les condicions de la producció i de contractaciólaboral.
Els artesans arruïnats, es transformaren en proletaris que, necessitaven feina i eren contractats pel propietari del taller o de la fàbrica per complir la jornada laboral a canvi d’un salari.
El treball assalariat va anar configurant una nova classe obrera. A partir del 1820 va començar l’era de la fàbrica. Les fàbriques (locals més grans que els tallers i amb màquines més potents mogudesamb l’energia de vapor i també hidràulica) van generar jornades de 15 hores, amb un ritme de treball constant i sense descans, els salaris eren baixíssims.
En un primer moment el procés de mecanització va portar a l’atur amplis sectors de treballadors manuals.
L’atur, els salaris baixos, les jornades esgotadores i la dura disciplina laboral van generar una gran conflictivitat. Els treballadorsi les treballadores van ser conscients de l’explotació a què eren sotmesos.
1.2. ELS PRIMERS CONFLICTES I EL LUDDISME
Van sorgir associacions de treballadors, formades sobretot per oficials artesans en via de proletarització. Davant la formació de societats obreres i les accions col·lectives, la intervenció governamental va prendre un caire repressiu. Les associacions obreres van acabar sentprohibides tant a França com a Anglaterra.
En paral·lel es van desenvolupar moviments radicals, que defensaven reformes democràtiques i reclamaven drets i llibertats.
Prop de Nottingham, el 1811 l’exèrcit va reprimir amb violència una manifestació de treballadors que es queixaven de l’amplada dels nous telers per fabricar mitges, que els obligaven a treballar més pel mateix salari. De nit (com aprotesta) van ser incendiats més de 60 telers. La destrucció es va associar a un dirigent, el Capità Ned Ludd.
Els luddistes consideraven que les màquines ferien els interessos dels treballadors perquè provocaven l’atur i la disminució dels salaris.
El luddisme es va escampar per les regions industrialitzades d’Anglaterra i pel continent europeu, des de la Bretanya fins a Alcoi i tambéBarcelona. El luddisme va ser perseguit pel govern, fins i tot va entrar en desnivell a partir del 1817.
1.3. EL SOCIALISME UTÒPIC
Davant de la societat capitalista, es van aixecar veus crítiques que van denunciar les injustícies del nou sistema i van pensar altres formes d’organitzar la societat. Van ser propostes innovadores que, durant la primera meitat del segle XIX, van configurar el socialisme...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Movimiento obrero
  • Movimiento obrero
  • Movimiento Obrero
  • movimiento obrero
  • Movimiento Obrero
  • Movimiento Obrero
  • Movimiento obrero
  • Movimiento obrero

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS