pepe

Páginas: 6 (1362 palabras) Publicado: 12 de noviembre de 2014
ASPECTES BIOGRAFICS
Bartomeu Roselló-Porcel neix a Palma el 3 d’agost de 1913. El seu pare és dependent en una casa de teixits, Can Ribes, i la seva mare es dedica a les feines de casa. El 1916 neix l’únic germà, Vicenç. A partir dels deu anys estudia en col.legis religiosos. El 1923 ingressa a l’Institut Balear. Des del 1928, amb tan sols quinze anys, publica poemes en castellà a El Día dePalma, i ja el 1932 les revistes La Nostra Terr si Almanac de les Lletres recullen una mica més d’una vintena de poemes seus en català. L’esforç acadèmic és premiat amb una matrícula d’honor en l’últim curs del batxillerat universitari, cosa que li facilitarà l’obtenció d’una primera beca de la Diputació Provincial de Balears per estudiar a la facultat de Filosofia i Lletres i Pedagogia de laUniversitat de Barcelona a partir del 1930. Roselló es el traductor al castellà de moltsdels poemes d’antologies: Joan Vinyoli, Joan Teixidor i Marià Manent. Aquesta tasca dieditor es veu culminada en el seu primer any barceloní amb la publicació d’una antología de poetes mallorquins, que li havia encarregat la col.leccio madrilenya Los Poetas a mitjan 1929


LA RUPTURA ESTÈTICA AMB “L’ESCOLAMALLORQUINA”
Quan Bartomeu Roselló-Porcel arriba a Barcelona s’instal.la a la residència de la Universitat de Barcelona. Roselló es fa càrrec de gairebé des de la seva arribada de les edicions de la Residència en que publiquen Joan Vinyoli, Joan Teixidor i Marià Manent. Aquesta tasca d’editor es veu culminada en el seu primer any barceloní amb la publicació d’una antología de poetes mallorquins, que lihavia encarregat a col.lecció madrilenya Los Poetas a mitjan 1929. Tot això el va acostar a les inflúencies de l’escola mallorquina que fou un grup de illencs que es caracteritzen per una poesia vinculada als clàssics grecs i llatins, com també a la tradició poètica pròpia de la zona.[1] El grup està vinculat amb elRomanticisme, Neoclassicisme, Costumisme, Naturalisme, Modernisme i Noucentisme.[2]Els escriptors de l'Escola tenen una alternança entre el català i el castellà.
Els autors es diferencien en diverses característiques: conservadors, catòlics, d'ideologia rural i tradicional; regionalistes i nacionalistes mallorquins desvinculats del Principat.


En els inicis de Bartomer Roselló-Porcel la influencia d’aquesta Escola es molt marcada, com es pot comprobar en lespublicacionsaparegudes entre octubre del 1927 i agost 1929 a la revista Luz y Vida (tres de les quals están escrites en castellà, cosa que evidencia un inicial dubte en l’elecció de la llengua literaria, que será definitiva a favor del català a partir del 1930). L’interès per aquest período no s’esvairà després dels primers anys i així publicarà al 1932 Medallons. No es fins a la publicació de Nou Poemes quandona per finalitzada aquesta etapa de formació i aprenentatge i es comença a allunyar de les inflúencies de l’Escola Mallorquina. Concretament es veu en el poema Poques paraules surten… on comença la seva recerca de nous camins.





L’ACOSTAMENT A LA POESIA PURA

A mesura que s’allunya de l’Escola Mallorquina comença a decantar-se per la poesía pura, però encara amb inflúencies de laprimera.
La poesía pura intenta veure l’esencia de les coses, allò que es etern e inmutable. Es caracteritza per una ausencia de tot el que és narratiu, buca només el que considera que és esencial. Considera el poeta com una cosa autónoma i autosufucient. Busca la paraula exacta, nua i neta, sense acumulació d’adjectius, ni figures retoriques. Predomina un estil nominal i hi ha un ús frequent deexpresions exclamatives e interrogatives que transmeten la preplexitat del poeta davant el coneixement del món. Hi ha preferencia per el vesrs curt i les estrofes decasi-labes.

ELS INSTANTS CREPUSCULARS
Bartomeu va ser deixeble de Gabriel Alomar, aquest va ser el que possiblement el guies cap a la seva carrera, a iniciar-se en el món de la poesía.
Estudià filosofia i lletres a Barcelona on va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Pepe
  • Pepe
  • pepe
  • pepe
  • PEPE
  • Pepe
  • Pepe
  • Pepe Y Pepa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS