Plató apunts

Páginas: 53 (13151 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2014
 Quan surts per fer el viatge cap a Itaca,
has de pregar que el camí sigui llarg,
ple d'aventures, ple de coneixences.
Has de pregar que el camí sigui llarg,
que siguin moltes les matinades
que entraràs en un port que els teus ulls ignoraven,
i vagis a ciutats per aprendre dels que saben.
Tingues sempre al cor la idea d'Itaca.
Has d'arribar-hi, és el teu destí,
però no forcis gens latravessia.
És preferible que duri molts anys,
que siguis vell quan fondegis l'illa,
ric de tot el que hauràs guanyat fent el camí,
sense esperar que et doni més riqueses.
Itaca t'ha donat el bell viatge,
sense ella no hauries sortit.
I si la trobes pobra, no és que Itaca
t'hagi enganyat. Savi, com bé t'has fet,
sabràs el que volen dir les Itaques. (Kavafis)
PLATÓ

1. Vida i obres.Neix Plató l’any –428 o –427 a Atenes, amb el nom possiblement d’Aristocles. De família aristocràtica però format en les tradicions de la democràcia de Pericles. Destinat, en principi, a la dedicació a la política per influència dels seus parents (que formaren part en el grup dels Trenta tirans). Però tal i com anaren les coses a Atenes amb el govern oligàrquic, aviat es desencantà de la política(o això semblava) quan aquell govern practicava una política brutal. El fet que el decidí definitivament a no participar en la política activa i declarar-se antidemòcrata va ser l’execució de Sòcrates per part del govern d’aquesta tendència. A més a més, la democràcia no tenia un líder eficaç, els demòcrates complauen a les masses populars i hi havia la necessitat a Atenes d’un estadista ambconeixements que guiés la polys. Així ell mateix dedicaria tots els seus esforços a tal fi.











Tingué una educació refinada (música, poesia, etc.) En la seva joventut es relacionà amb Cràtil (filòsof heraclitià) d’ell aprengué que el món de la percepció sensible (physis) és un perpetu fluir i, per tal, no hi ha cap objecte susceptible de veritable coneixement i certesa.

Sòcratesva ser però l’autèntic referent del jove Plató, ell mateix formava part del cercle socràtic fins els vint anys aproximadament, edat que tenia quan va morir el mestre. Plató va estar present en el judici a Sòcrates però no a la seva mort.
Després de la mort de Sòcrates Plató es dedicà a viatjar, anà a la ciutat de Megara, s’hi està poc temps, tornà a Atenes. Després es dirigí a Cirene, a la MagnaGrècia (sud d’Itàlia i Sicília) i pot ser a Egipte.


Però els viatges més importants foren els que va fer a Sicília i a la Magna Grècia. Visità membres de l’escola pitagòrica, es possible que estudiés amb ells, travà amistat amb el pitagòric Arquites. D’aquí la influència pitagòrica en la seva filosofia.

Es possible que participés com a soldat d’Atenes en les guerres corínties(-394/-395) contra Corint i abans a la batalla d’Arginuses (-406).

Primer Viatge a Siracusa. Va ser cridat (ja tenia certa fama) a visitar la cort de Dionís I de Siracusa, tirà d’aquesta ciutat (allà la tirania era una forma de govern hereditària). Conegué a Dió, un parent del tirà, i travà amistat amb ell. Semblava que Dionis I tenia interès en la filosofia i per això cridà a Plató. Però les coses nosortiren com el filòsof esperava i Dionis l’envià amb els lacedemonis perquè el fessin esclau a Egina, quasi mor allà, però un cirenaic, un tal Aníceris, el rescatà i pogué tornar lliure a Atenes, era l’any 388 i tenia 40 anys.

De tornada a Atenes, després d’aquesta experiència, fundà l’Acadèmia. Aquest era un centre d’estudis, es pot considerar la primera universitat europea. Allà s’estudiavengran quantitat de matèries i ciències auxiliars, no solament Filosofia que era la principal activitat. Donada la fama de Plató i la seva Acadèmia hi acudiren joves d’altres ciutats a més d’Atenes, per tal d’aprendre i preparar-se en el coneixement i participar de l’esperit científic de l’Acadèmia.

L’interès principal de Plató amb l’Acadèmia era la preparació i formació de polítics i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • APUNTS
  • Apunts
  • apunts
  • APUNTS
  • apunts
  • apunts
  • Apunts
  • apunts

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS