Psicologia Social Pac2

Páginas: 7 (1519 palabras) Publicado: 1 de abril de 2012
PSICOLOGIA SOCIAL


PAC 2 – Identitat social, identitat mòbil


En el procés de construcció de la identitat, la psicologia social destaca la importància de les categories socialS i com aquestes proporcionen a l’individu una identitat o posició social. Les persones percebem als altres i a nosaltres mateixos partint del fet de pertànyer o no a un determinat grup, el qual determinarà lanostra identitat social, fent que actuem i ens relacionem en conseqüència. Els blogs consultats ho reflecteixen amb una situació quotidiana en el nostre entorn, la qual analitzarem partint de la Teoria de la Categorització Social de Tajfel.

El procés s’inicia amb la comparació, a partir d’un criteri concret, ”el medi de desplaçament”. Aquest procés genera 2 categories: “els que es desplacen ambcotxe” i “els que es desplacen amb bici”.

Davant d’una situació desigual, els membres dels grups desfavorits (els que es desplacen amb bicicleta) usen estratègies per millorar i reforçar la seva identitat: blogs a favor de l’ús de la bicicleta on se l’exalta (“elogio a la bicicleta”), mobilitzacions (“bicifestaciones”), etc. Això genera el procés d’identificació on s’accentuen exageradament tantles semblances amb les persones del mateix grup (“Te mueves por la ciudad sobre ruedas”) com les diferències amb les de l’altre (“Los automobilistas no respetan nada, no miran cuando nos adelantan”). Com a conseqüència de la diferenciació de “nosaltres” versus “ells” apareix l’etnocentrisme, enaltint al propi grup (“I love bici”) però alhora menyspreant a l’altre (insults i comentaris als blogs),originant un conflicte fins arribar a extrems que no deixen veure més enllà dels interessos del grup. Per tant, no dóna peu a negociar ni trobar solucions que permetin una convivència entre els dos grups (“No pasemos ni una”).

Es aquí on el valor ideològic de la categorització entra en joc amb la construcció d’estereotips associats a les categories (bicicleta és “Frescura, aventura, diversión” iel cotxe és”comodo, todo relax”), creant prejudicis els quals orienten les interaccions, però oferint una realitat distorsionada, com la mostrada pels anuncis publicitaris. Els grups dominants (indústria automobilística) estructuren grupalment la societat a partir dels seus interessos i valors, creant tot un seguit d’estereotips que orientaran la percepció de la realitat i, en comptes dedestruir-los, s’autoconfirmaran contínuament. Es genera, per tant, una discriminació per afavorir als membres de la pròpia categoria i perjudicar als de l’altra (frases subliminals, imatges,…) que afectin a la autoestima, a la percepció i per tant a la identitat grupal, la qual cosa es pot veure afavorida amb la intersecció amb noves categories com ara “vianant”,”dona”,”jove”,… Una mostra seria l’aparicióen escena de la categoria “vianant” que, en intersecció amb les anteriors, comportaria més conflictes (“Aquests ciclistes, no sé perquè volen tants carrils bici” o “Com van amb cotxe es pensen que són els amos!), emergint així nous prejudicis.

A l’igual que el procés de categorització, la noció de ROL ajuda a entendre com l’estructura social i l’ESTATUS intervenen en la configuració de laidentitat. Desplaçar-nos en mitjans de transport influirà en la configuració de la nostra identitat mitjançant els rols que cada persona exerceix.

Dins un autobús de l’aeroport ens trobem un establishment caracteritzat per ser un espai tancat, de dimensions reduïdes i amb prou gent desconeguda. A la regió visible observem diferents estatus i rols: pares i mares amb carros atenent i cuidant als seusfills; el xofer amb el seu uniforme pendent de rebre l’ordre per poder partir; esportistes amb el xandall del seu club; o gent de negocis amb un maletí i parlant de feina. A la regió invisible estaria, per exemple, la preparació del conductor de l’autobús pensant en la ruta que ha de fer.

Dins l’avió ens trobem un establishment diferent, també tancat, on la gent seu per parelles. Apareixen...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • PAC2 psicologia del desenvolupament 1
  • Pac2 Psicologia Percepcion
  • Psicologia Y Psicologia Social
  • Diferencias entre Psicología y Psicología Social
  • Diferencia entre Psicología y Psicología Social
  • Psicologia social
  • Psicologia social
  • Psicologia social

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS