Reseña Crítica

Páginas: 12 (2802 palabras) Publicado: 13 de noviembre de 2012
Ressenya bibliogràfica Tamara Acebal Portillo

ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ NAZIS, Rosa Toran.

1. Presentació del llibre.

El llibre “Els camps de concentració nazis” ha sigut escrit per l’autora Rosa Toran. L’autora del llibre,nascuda a Manresa el 1947, professora d’història, ha escrit un seguit de llibres sobre política municipal durant la II República i laRestauració, també va escriure sobre l‘acció política de les dones. Com es pot veure clarament al llarg del llibre, les seves últimes obres han sigut sobre la vida dels deportats als camps nazis, centrant sobretot la màxima importància en la vida als camps dels republicans espanyols.

L’autora, al seu llibre, vol explicar el període des del qual van començar a haver-hi les primeres persecucions, elsprimers camps...fins al període en el qual es va arribar a una barbàrie de la grandària de camps d’extermini i de les milions de morts que es van dur a terme al llarg de tota la Segona Guerra Mundial. Però, l’autora explica aquest període deixant sonar les veus tant dels deportats com de molts feixistes, tant per donar a conèixer les condicions de vida infernals en les quals els deportats vivien alscamps, com per intentar entendre què portava a aquells feixistes a fer aquestes bestialitats, exposant així la feblesa humana. Aquesta obra en una gran mesura pretén salvaguardar la dignitat dels internats als camps de concentració i que mai quedin en l’oblit aquets terribles fets que van ocórrer durant aquest període històric i entendre millor el que va passar.

2. Anàlisi del llibre.

Elllibre explica tot el procés des de que comencen el primers moviments feixistes, fins que aquests ascendeixen al poder, comença la Segona Guerra Mundial, la política de persecucions, etc. Aquesta és, segons el meu criteri, la primera part i la part a la qual li dona més importància, després hi ha una altra part al llibre, en la qual l’autora fa referència al llarg de l’últim capítol del llibre a lavida després de l’alliberament dels deportats després de la derrota d’alemanya (marxes de la mort, alliberament, judicis, càstigs...).

L’autora, com ja he comentat abans, dóna bastant importància a les vivències dels deportats republicans espanyols que lluitaven contra el nazisme en terres franceses i això es veu reflexat en que molts dels testimonis son d’aquest grup de gent (un exempleimportant esmentat per l’autora és el de Josep Miret i Musté) i també en capítols com el quatre on parla sobre el feixisme i l’antifeixisme existent a Espanya o com el capítol set, que explica el període en el qual les tropes alemanyes entren a França i molts republicans espanyols acaben en camps de concentració. Al llarg del llibre trobem moltes cites de deportats que expliquen les seves vivències iles dolentes condicions de vida que patien però també hi ha testimonis de molts dels nazis, per arribar a la finalitat del llibre, que és la d’entendre els fets que van ocórrer i de fer conèixer les dues cares de la moneda, per a que així aquests fets mai quedin a l’oblit.

El llibre es troba estructurat en deu capítols, durant els quals l’autora proporciona un seguit de dades molt importants. Enel primer capítol l’autora parla sobre els primers moviments nazis, sorgits després de la Primera Guerra Mundial i sobre els partits que van començar a sorgir i que es van anar recolzant en grups molt diferents. Després introdueix el període de l’ascens nazi, on es troben presents moltes cites de Adolf Hitler del seu llibre Mein Kampf. Aquí es parla sobre el partit Nazi i com no va deixar detindre importància ni tan sols en el moment en el qual Hitler va anar a la presó. Finalment, el capítol parla sobre la instauració de la dictadura nazi, que va ser un període en el qual es van eliminar tots els obstacles per arribar a una dictadura totalitària i on amb ajut de la propaganda, el Partit Nazi va adquirir molt protagonisme.

A partir del segon capítol i també al llarg del tercer,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • reseña critica
  • reseña critica
  • Reseña Critica
  • reseña critica
  • RESEÑA CRÍTICA
  • RESEÑA CRÍTICA
  • reseña critica
  • RESEÑA CRÍTICA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS