Segona Guerra Mundial

Páginas: 9 (2091 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2013

INTRODUCCIÓ DE LA SEGONA GUERRA MUNDIAL


La segona guerra mundial va ser el conflicte armat més gran de la Història, i s'estima que va tenir un cost, en diners i en recursos, major que totes els altres guerres ajuntis. És van formar els Nacions Unides per prevenir altres conflictes com aquest. La Va unir Soviètica i els Estats Units van sortir de la guerra com els grans super potències delmón i això va provocar la Guerra Freda, que va durar 45 anys.

La gran guerra que va esclatar en 1939 va ser el segon conflicte que, iniciat a Europa, va arribar a convertir-se en una “guerra total”, perquè directament va incloure a països d'altres continents i va influir indirectament en els aspectes polítics, socials i econòmics en la resta del món, de manera similar com succeís ambl'enfrontament armat de 1914. Però a diferència d'aquest, la Segona Guerra Mundial comporta un conflicte d'escala molt més gran i de major durada, que es va propagar a territoris més extensos i va arribar a ser més cruel i implacable.

En primer lloc, la Segona Guerra Mundial va sorgir en funció de l'enfrontament entre ideologies que emparaven sistemes polític?econòmics oposats. A diferència de laguerra anterior, emmarcada en un sol sistema predominant -el liberalisme capitalista, comú als dos bàndols, en el segon conflicte mundial es van enfrontar tres ideologies contràries: el liberalisme democràtic, el nazi-feixisme i el comunisme soviètic . Aquests dos últims sistemes, no obstant això ser contraris entre si, tenien en comú l'organització de l'Estat fort i totalitari i el culte a lapersonalitat d'un líder carismàtic, característiques oposades al liberalisme que postula la democràcia com forma de govern i la llibertat i igualtat dels individus com forma de societat.

En segon lloc estaven els problemes ètnics que, presents des de segles enrere, es van anar fent més greus al llarg de l’efecte de les modificacions de les frontereres creades pel tractat de Versalles, que van afectarnegativament sobretot a Alemanya i a Àustria, i van reduir de manera considerable els seus territoris. Aquest fet va ser determinant per a difondre en aquests pobles el sentiment de superioritat de la raça germana identificada per Adolfo Hitler com “raça ària” d'acord amb una idea desenvolupada en la filosofia alemanya del segle XIX enfront dels grups racials, principalment els jueus quecontrolaven l'economia capitalista, i qui, segons la perspectiva dels nazis, havien dividit als pobles germans i interromput el seu desenvolupament econòmic.

Per altra banda, la insistència de Hitler per evitar el compliment del Tractat de Versalles va provocar diferents reaccions entre els països vencedors: França, que temia una nova agressió d'Alemanya, volia evitar costi el que costi que ressorgísel poder bèl·lic de la nació veïna. En canvi, el govern britànic i el d'Estats Units subestimaven el perill que el rearmament alemany representava per a la seguretat col·lectiva; consideraven que el Tractat de Versalles havia estat massa injust, i veien amb simpatia la tendència anticomunista adoptada per l'Alemanya nazi, perquè podria significar una barrera capaç de detenir el expansionismesoviètic cap a Europa, qualificat llavors per les democràcies occidentals com un perill major i molt més greu que el propi nazisme. A causa d'aquest temor al comunisme, el govern britànic va adoptar una política de pau respecte al expansionisme alemany.

2
En tercer lloc, en la dècada dels anys trenta la situació del món era molt distinta a la de 1914. A part dels trastorns ocasionats per la crisieconòmica iniciada en Estats Units, encara persistien els efectes devastadors de la Primera Guerra Mundial, que havia produït una enorme transformació en tots els àmbits de la vida humana i originat grans crisis en pràcticament tots els països de la Terra. A més, la seqüela de tensions internacionals que aquest conflicte va produir, preparaven el camí per a una nova guerra, no obstant això els...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Segona Guerra Mundial
  • LA SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • Segona Guerra Mundial
  • Segona guerra mundial
  • la segona guerra mundial
  • segona guerra mundial
  • FEIXISMES I SEGONA GUERRA MUNDIAL
  • La Segona Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS