Sin Título 1

Páginas: 5 (1043 palabras) Publicado: 4 de octubre de 2015

L'Antic Règim





Nom: Chenghuang Chen
Assignatura: Història
Curs: 4t d'Eso











1-QUÈ ÉS L'ANTIC RÈGIM?


L'antic règim va ser un terme que els revolucionaris francesos van emprar per designar pejorativament el sistema de govern anterior a la Revolució Francesa de 1789, la monarquia absoluta de Lluís XVI, i que es va aplicar també a la resta de les monarquies europees amb unfuncionament similar; posteriorment, ha esdevingut un concepte historiogràfic aplicat a diversos països de l'Europa moderna.

El període de vigència de l'Antic Règim, pràcticament, coincideix amb l'etapa històrica de l'edat moderna i, a Espanya, culmina amb la construcció de l'estat liberal durant el segle XIX.





2
2-QUI VA INVENTAR EL TERME L'ANTIC RÈGIM?

La seva utilització és contemporània a laRevolució Francesa, tanmateix la responsabilitat més gran en la seva fixació correspon a Alexis de Tocqueville, qui va indicar que «la Revolució Francesa va batejar allò que va abolir».Tocqueville, doncs, va donar al concepte antic règim una difusa diferenciació respecte del d'edat mitjana, que es va fer comuna en la historiografia durant el segle XIX i la primera meitat del XX. Historiadorsposteriors han discutit el terme, especialment François Furet.

Des del punt de vista dels enemics de la revolució, els «reaccionaris», el terme antic règim va ser reivindicat amb un punt de nostàlgia, seguint el tòpic literari del paradís perdut. Talleyrand va arribar a dir que «els qui no van conèixer l'antic règim mai podran saber el que era la dolçor de viure».

L'aplicació del terme a lesestructures econòmiques i socials s'atribueix a Ernest Labrousse i va ser difós per la contemporània Escola dels Annales, amb gran acceptació a l'Estat espanyol a través d'hispanistes com Pierre Vilar o Bartolomé Bennassar.
3
3-CARACTERÍSTIQUES DE L'ANTIC RÈGIM:

3.1-UNA DEMOGRAFIA ANTIGA

Que presentava els següents trets:
Un escàs creixement vegetatiu, condicionat per altes taxes de natalitatcontrarestades
per alts índex de mortalitat, especialment infantil.
Un inestable equilibri entre la població i els recursos. L’element regulador de la demografia era la mortalitat, estretament relacionada amb la dependència d’una economia de caràcter agrícola. Periòdicament se produïen crisis de subsistències provocades per l’encadenament de males collites. L’escassesa d’aliments originava fams que a lavegada produïen
malalties de caràcter epidèmic difoses amb gran rapidesa entre una població depauperada. La seqüela era una mortalitat catastròfica.






4
3.2-MONARQUIES ABSOLUTES O DE DRET DIVÍ

Va ser la forma de govern característica de les monarquies europees dels segles XVI,XVII,XVIII . Els trets característics de tota monarquia absoluta són dos:

- La creença en una monarquia de dret diví:Els defensors de l'absolutisme sostenien que el rei havia rebut el poder directament de Déu, raó per la qual ningú no podia contradir la seva voluntat. Oposar-se als designis del monarca era una ofensa directa a Déu i era només a ell a qui el rei havia de retre comptes.

-L'existència d'un poder il·limitat dels reis:pel qual els monarques concentraven tots els poders en la seva persona (els qualsposteriorment Montesquieu classificaria en el legislatiu (fer lleis), l'executiu (dirigir el govern) i el judicial (aplicar justícia).







5
3.3-UNA SOCIETAT ESTAMENTAL

La societat medieval es va dividir en tres grups anomenats estaments: els nobles, els clergues i els treballadors.
·Els nobles eren els cavallers i les seves famílies. Tenien com a missió defensar la resta de la població.
·Elsclergues eren els monjos i els sacerdots. Havien de resar per salvar espiritualment les persones.
·Els treballadors eren majoritàriament camperols, malgrat que també hi havia artesans i comerciants. S'ocupaven de produir i vendre aliments i els productes que necessitava la societat.

Es pertanyia a cada estament per naixement, exceptuant el cas dels clergues.

Els nobles i els clergues eren...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Sin Título 1
  • Titulo 1
  • titulo 1
  • Sin título 1
  • Sin Título 1
  • Sin título 1
  • Titulo 1
  • Sin Título 1

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS