Sociologia

Páginas: 15 (3698 palabras) Publicado: 27 de marzo de 2013
UNITAT 1. Sociologia i ciències socials
Activitats introductòries :
> Què és la Sociologia ? Què estudia ?
> Com creus que es va iniciar la Sociologia ? Quines van ser les causes de la seva aparició com a matèria independent de les ciències socials ?
> Saps el nom d'algun Sociòleg important ?
> Coneixes algun dels mètodes de la Sociologia ?
> Per què és important la Sociologia ?
Llegeixi comenta el següent text :
"La sociologia és una de les ciències socials. El seu principal objecte d'estudi és la societat humana i, més concretament, les diverses col.lectivitats, associacions, grups i institucions socials que formen els humans. Com qualsevol ésser viu, l'home només pot existir quan és immers en la seva pròpia espècie, dins i a través d'aquesta. La sociologia estudia l'ésserhumà en la mesura que la seva condició ha de ser explicada socialment, així com també els resultats socials de les seves intencions i el seu comportament.
La sociologia no és l'única disciplina que estudia l'home. N'hi ha que l'abstreuen de la seva dimensió social, i centren la seva atenció en l'anatomia, la fisiologia o l'estructura de la ment de l'home. Davant d'aquestes disciplines, lasociologia sembla aquella branca del coneixement l'objecte del qual és la dimensió social dels humans, el nivell de la realitat que es relaciona amb la seva sociabilitat innata. El seu objecte és l'ésser humà com animal social.
Així i tot, no l'haurem definida satisfactòriament. D'entrada, trobem que totes les ciències socials prenen com a punt de partida l'estudi de l'home com a ésser social, o sigui,l'estudi de les seves col·lectivitats, si bé és clar que cadascuna de les disciplines posarà un èmfasi diferent sobre els seus diversos aspectes.
Salvador Giner. Sociologia ( 1968 )
Preguntes :
1. Per què la condició humana només pot ser explicada socialment ?
2. Defineix els termes en negreta .
3. Quines són les altres disciplines que estudien l'humà com a ésser social?




1.1 Breuhistòria de la Sociologia
La paraula Sociologia es compon d'un element procedent del llatí ( societas, socius ) i d'un altre d'origen grec ( logos ) : ciència o estudi de la societat. Apareix com a disciplina, amb caràcter propi, a principis del s.XIX i és utilitzada per primer cop per A.Comte (1824). Però els seus antecedents, com a ciència social que té per objecte l'estudi racional i crític dela societat humana, es troben en la Política d'Aristòtil (s.IV aC), en El Príncep i els Discursos de Maquiavel (s. XVI) i fou en el període de la Il·lustració (s. XVIII) que hom en formulà la necessitat ( Montesquieu, Adam Ferguson, el baró d'Holbach ); sobretot a partir del triomf de les revolucions burgeses (1789). Aleshores s'elaboraren els primers programes socials, ja sigui per part depensadors revolucionaris, com Condorcet, socialistes com Saint-Simon, positivistes com A.Comte, conservadors com J.de Maistre, L.G.A. Bonald.
És a partir del segle XIX quan s'elabora un mètode d'estudi de la realitat social, de tipus empíric o positiu (seguint la terminologia d'A.Comte). És aleshores quan la Sociologia es converteix en una ciència positiva, que utilitza un mètode experimental. En elseu llibre Curs de filosofia positiva (1834) A.Comte defineix la sociologia com : "ciència complementària de la filosofia natural que estudia les lleis suposades com a fonamentals dels fenòmens socials".
"Així s'arriba gradualment, a descobrir l'invariable jerarquia, a la vegada històrica i dogmàtica, de la mateixa manera científica i lògica, de les sis ciències fonamentals : la matemàtica,l'astronomia, la física, la química , la biologia i la sociologia, la primera d'elles constitueix el punt de partida exclusiu i l'última l'únic fi essencial." A. Comte
Al principi, alguns sociòlegs, com K.Marx (1818-1883), fins i tot evitaren l'ús de la paraula, perquè hom no confongués llurs posicions amb les dels positivistes, però amb el temps aquesta actitud fou superada arreu. Aquesta actitud...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • El estado en sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Sociologia
  • Que es sociologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS