TDR.El nostre veí:El llop(català)

Páginas: 26 (6318 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2014
ÍNDEX


1. INTRODUCCIó 3
2. ORIGEN I EVOLUCIÓ 5 Error: Reference source not found
3. CLASSIFICACIÓ DE SUBESPÈCIES 7
4. BioLOGIA I CONDUCTA ...........................................................14
5. EL LLOP A CATALUNYA 28
6. CONSERVACIó 30
7.apendix 32
8.1ENQUESTA 41
9. CONCLUSIó 42
10. BIBLIOGRAFIA 43








1 INTRODUCCIÓ

En primer lloc,es va decidir dur a terme un treball sobre el llop a Catalunya, ja que, es va considerar un tema rellevant, a l’àrea del Ripollès.


Així doncs, la temàtica referent al llop és transcendental a la nostra terra per la seva gran evocació en la cultura i les sobtades i freqüents aparicions que s’estan intensificant aquests darrers anys. Sense anar gaire lluny, aquest mateix estiu al Ripollès, ungrup d’excursionistes va tenir una trobada fortuïta amb un exemplar erràtic (segons sembla dels Alps itàlics) del qual van poder aconseguir fer una fotografia (El Ripollès). És per aquest motiu que ha resultat interessant dur a terme un estudi sobre aquest mamífer.
El treball està estructurat en 11 punts on es tractarà, des de l’anatomia d’aquest carnívor fins als mites que van atemorir lapoblació durant milers d’anys que sumats a la desconeixença d’aquest animal, el van portar a la pràctica extinció a mitjans del S.XX, quant es va caçar l’últim exemplar pròpiament “català”.


I per acabar, amb l’objectiu de fer més proper aquest estudi, es realitzaran diverses preguntes a peu de carrer per a poder conèixer l’opinió de la població de la capital Ripollesa sobre aquest mamífer.Metodologia

Pel que fa a la metodologia s’ha recollit tota la informació possible a les biblioteques, Internet, premsa i la informació que m’ha pogut oferir el meu tutor. Un cop obtinguda una quantitat important d’informació s’ha estructurat per portar-ho a terme ordenadament. Al final del treball es plantejaran qüestions per a saber el punt de vista de la gent i fusionar-les totes endiferents gràfics.


Finalitat del treball

La finalitat del treball és clara: donar a conèixer aquest depredador a les terres catalanes. També es vol fer saber a les persones la oportunitat que tenim actualment de tornar a introduir-lo i la seva veritable importància en els sensibles ecosistemes catalans trencats, avui en dia. Per acabar, desmuntar els antics mites que feien d’aquest carnívor,un dimoni per als homes.










2 .ORIGEN I EVOLUCIÓ
Abans que els vertaders carnívors trepitgessin la terra fa 50 Ma enrere, al paleocè, hi havia una altre família de carnissers anomenada creodonts (fig.1) que va acabar extingint-se, segurament fruit de la competència amb els miacis (animal mare), dels quals provenen els actuals carnívors. Però aquests van ser classificatsartificialment amb espècies que tenien poc en comú, tan poc com una foca i un gat o un ós i una mostela entre d’altres. (Circulo Digital, 2006).
Els miacis es van dividir en dos subordres els caniformia i els feliformia.
La família canidae van ser els primers en evolucionar, per això són la família més antiga de cànids actuals que apareixen cap a finals de l’Eocè. La família estava formada per tressubfamílies que van conviure durant pocs anys, dues d’aquestes ja estan extingides: la Hesperocyoninae i la Borophaginae.
En canvi, les caninae va sobreviure donant lloc a tots els cànids que avui en dia coneixem. Aquest grup és originari del continent americà, des d’on es va desplaçar per quasi tot el món utilitzant l’estret de Bering que els va portar a Euràsia. És per això que podem veurecànids per totes les regions del planeta .

Un dels primers representants dels cànids van ser els Eucyon (gos autèntic) que a mes van ser els primer del seu gènere en iniciar la invasió del continent eurasiàtic. Segons els estudis més recents, els Eucyon van arribar a Àfrica a finals del miocè fa uns 6,2 Ma (Howell & García,2007).
Es pot observar a la fig. 3 el recorregut que va portar als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Nostros
  • Nostros no
  • català
  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS