Tirant Lo Blanc

Páginas: 26 (6265 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2011
1.- Fes un resum de la introducció.

(pàg. 1)

2.- Com estan caracteritzats els personatges? Quins recursos utilitza Joanot Martorell? Com imagines fisicament els principals personatges de la novel·la?

(pàg. 2)

3.- Hauràs observat que Joanot Martorell, que es mostra burleta, enginyós i desvergonyit en les escenes eròtiques, en canvi en les més pròpiament cavalleresques o militars ésmolt seriós. Per a ell la cavalleria no és cap broma. Explica el canvi de to entre l´escena de la calçada i la sabata, per exemple, i la batalla amb el senyor de Vilesermes.

(pàg. 3)

4.- S´ha dit sovint que la literatura i la realitat mantenen una relació d´interdependència. La literatura obté materials de la realitat i no poques vegades hi influeix. Molt sovint, la literatura, el teatre, elcine i, ara molt especialment, la televisió, proposen models de comprtament que acaben per imposar-se, superficialment o no, en la vida social. Aquest és també un fet cert en l´Edat Mitjana, a propòsit de les novel·les de cavallers. Reflexiona-hi i feu-ne un debat a classe.

(pàg. 5)

5.- Malgrat la seva versemblança, com has llegit a la introducció, hi ha també alguns episodis fantasiosos:quina funció hi poden tenir?

(pàg. 5)

6.- En la introducció es diu que a la novel·la hi ha alguns narradors interposats. Quins? En quins episodis? Per qué creus que Joanot Martorell pot haver posat aquesta fórmula narrativa?

(pàg. 5)

7.- Fes un resum de “Tirant Lo Blanc” sense la introducció.

(pàg. 6)

8.- Com representa Joanot Martorell les dones en el Tirant Lo Blanc?.

(pàg 12)1.- Fes un resum de la introducció

La introducció del llibre, parla de l´obra de Tirant Lo Blanc, en tota la seva extensió.

Comença, introduint-nos una mica en la vida de Joanot Martorell, (Valencia 1410-1468). Novel·lista cátala descendent d'una familia noble de gandia (Valencia), ciutat on va nèixer i va morir, la vida de Joanot Martorell es documenta principalment a travès dels litigisque va mantenir amb altres cavallers i en ocasions van motivar cartells de desafiament, alguns d'ells a mort, que no va passar de la disputa verbal. Un dels conflictes el porta a Anglaterra (1438) on va conèixer el poema anglonormand del segle XII Guy de Warwick, que desprès traduirà en prosa amb el títol de Guillem de Varoic. L'esperit dels grans cartells de desafiamnet sintetitza amb aquestatraducció i de manera molt especial, amb el Llibre de l'ordre de caballería de Ramon Llul, a la primera part del Tirant lo Blanc, on el protagonista s'inicia com a valerós cavaller a Anglaterra. L'heroi, valent i tímid a la vegada, proseguirà les seves gestes guerreres a Sicília, Rodes i Túnez. Finalment salva a l'imperi bizantí dels turcs i es converteix després dels seu casament amb la princesaCarmesina, en César de l'Imperi. Poc després mor de Pulmonía: just final d'una obra que hàbilment combina els ideals cavallerescs amb el més pur i dur realisme. La primera edició (Valencia, 1490) sembla que va ser preparada per Martí Joan de Galba, que va decidir l'actual divisió en capítols i també reelabora en alguns episodis.

Després ens parla de la novela, del Tirant en si, de com esdesembolupa l´acció, i de que es divideix en 5 parts ven diferenciades: Tirant a Anglaterra, Tirant a Sicília i a l´illa de Rodes, Tirant a l´Imperi Grec, Tirant al Nord d´Africa i Tirant torna a l´Imperi Grec. De cadascuna d´aquestes parts, que es divideixen en els seus subapartats, posa una breu descripció de com són.

Ens parla acte seguit de versemblança i ficció, segons la qual, l´obra de Tirant LoBlanc, no es una obra qualsevol, sino que es diferencia moltisim de les novel·les cavalleresques habituals, perqué utilitza a part de personatges que poden fer accions reals, tot transcorrèix dins d´un àmbit marcat i que podria haber succeït. I també utilitza, pero de manera molt subtil una mica de ficció, sobretot amb l´arribada del Rei Artús, la seva germana Morgana, i després un capítol que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC
  • Tirant lo blanc

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS