Treball Historia Economica

Páginas: 10 (2353 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2015
INTRODUCCIÓ

En aquest treball, inicialment s'exposen els origens i usos dels diners per part de Karl Marx i d'Adam Smith. Posteriorment s'introdueix la teoria quantitativa del diner de l'Escola de Salamanca fins a Friedman i per finalitzar analitzarem la Teoria de Keynes sobre els actius líquids.


ORIGEN I USOS DELS DINERS

MARX:
Una de les característiques del capitalisme per Marx és que laproducció està orientada cap a les mercaderies, és a dir, cap a béns que s'intercanvien en el mercat sota un valor en canvi, cosa que implica un ús intens del diner. 

Per què una societat estigui sota aquest sistema de valor en canvi hi ha tres punts importants a tenir en compte; l'especialització del treball, cosa que provoca la separació del valor en ús i el valor en canvi i tot desenvoca en unasocietat més desenvolupada. Un mercat més gran i variat i la necessita de l'ús dels diners com a medi d'intercanvi.

A partir d'aquesta necessitat d'utilitzar diners, Marx pot classificar els diners segons els seus usos:
1) Mesura de valor: la mesura de valor és la que fa el paper com a unitat de conta que serveix per mesurar el valor de canvi de les mercaderies.
2) Medi de pagament: L'intercanvide mercaderies crea unes obligacions contractuals que, el seu cumpliment s'acostuma a especificar amb una quantitat monetària. Això provoca que el diner sigui el medi ideal per fer les transaccions.
3) Atresorament: Els diners són mercaderies de llarga durada, com pedres presioses o metalls, cosa que provoca la possibilitat de crear un dipòsit, emmagatzemant-los, sense pèrdua de valor al llargdel temps.
4) Intervenció en la Formació de Capital: "Cada capital nou entra en escena, és a dir, en el mercat de mercaderies, mercat de treball, mercat de diners, en primer lloc entra com a diner, diner que s'ha de transformar en capital a través de determinats processos"1. Aquests processos els analitza Marx a l'hora d'intentar comprendre els mecanismes del sistema i la creació de l'excedent oplusvàlua. 

SMITH:
Smith, fa inicialment un estudi històric de la societat; com les societats van passar de ser societats primitives fins a la societat civilitzada europea de finals del s. XVIII.

Aquesta evolució esmentada anteriorment, va ser impulsada per les forces econòmiques que intervenen en les societats:
L'home és un ésser subjecte a necessitats naturals i insaciables, cosa que va generarunes forces productives que van permetre sortir de l'estat primitiu i aconseguir una millora en el nivell de vida.
Aquest creixement es va donar en quatre etapes o tipus d'organitzacions; els caçadors, els ramaders, els agricultors i els comerciants. Cada grup es diferenciava per tenir una organització i activitat productiva diferent.

En aquests quatre tipus de societats, cada una era més rica quel'anterior, cosa que va provocar l'aparició d'òrgans de govern cada cop més grans i més complexes, que tenien com a finalitat protegir el home ric (que tenia més poder, i per tant, els controlava) respecte l'home pobre.

A l'última etapa, el creixement dels sectors manofacturers va fer créixer el consumisme dels senyors en béns manofacturats de luxe, fet que va fer animar la producció agrària afi d'aprovisionar les grans ciutats on hi havia el comerç. Referint-se a aquest canvi i egoisme que mostrava l'home per l'afany de ser cada cop més eficient, va crear una divisió de clases cada cop més gran pròpia de les societats civilitzades. "No és amb l'or o la plata, sinó amb el treball, amb el que es va comprar la riquesa del món"2.

Per Adam Smith, la teoria del valor és aquella que permetexplicar "les regles que observen naturalment els homes al intercanviar els béns, ja sigui amb la moneda, entre ells [...] Aquestes regles determinen el que es pot dir valor relatiu o d'intercanviabilitat de béns".

La paraula valor agafa dos significats:
1) Valor en ús, de caràcter subjectiu, és la utilitat d'algún objecte en particular. De preu real partint d'una mesura inalterable.
2) Valor en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Treball HISTORIA
  • El treball al llarg de la historia
  • Treball De Història Comentari De Text
  • Treball Història Voleibol
  • Historia Económica Y Desarrollo Económico
  • Historia Economica
  • historia economica
  • Historia Economica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS