treball
Secció Departamental de Farmacologia
Assignatura: Farmacologia i Terapèutica I
Casos Clínics Transversals en Farmàcia
Alcoholisme: tractament farmacològic de l’encefalopatia hepàtica i immunosupressió en el trasplantament de fetge
Curs 2013-14
Equip de treball:
Nº del grup, noms, cognoms i signatures.
Casos Clínics Transversals en Farmàcia
Farmacologia iTerapèutica I
Alcoholisme: tractament farmacològic de l’encefalopatia hepàtica i immunosupressió en el trasplantament de fetge
Aquest cas clínic està relacionat i s’enllaça amb diferents etapes de la vida d’en Sam (a qui ja coneixeu d’altres assignatures). Trobareu la seva historia prèvia i posterior a l’apartat de “Casos Clínics Transversals Farmàcia (Alumnes)” del Campus Virtual (Cas 1- Sam:Alcoholisme).
Descripció del cas
En Sam és un home de 52 anys, amb antecedents d’alcoholisme crònic des dels 20 anys. Als 25 anys ja va ser diagnosticat d’una esteatosi hepàtica. Va ser operat d’una colelitiasi simptomàtica fa 6 anys per via clàssica. En aquell moment es van descriure algunes alteracions de les proves hepàtiques, estigmes de dany hepàtic crònic i, a la inspecció directa, un fetgepetit d’aspecte micronodular del que no es va fer cap biòpsia.
Després de l’operació va evolucionar de manera favorable, tot i que passat un temps va notar un augment del volum abdominal progressiu i edema a les cames, per la qual cosa el metge de capçalera el derivà cap a l’hospital. Després d’un examen físic, en Sam va quedar ingressat amb diagnòstic de dany hepàtic alcohòlic descompensat perascitis a tensió. Durant l’hospitalització se li realitzà una punció evacuadora de líquid ascític, en total 7 litres i, a part d’una dieta hiposòdica (2g/d), s’inicià el tractament farmacològic amb espironolactona (250 mg/dia) i furosemida (40 mg/dia) amb bona resposta clínica inicial, aconseguint bona diüresi i una reducció de pes de 7 kg en 12 dies. Es va donar d’alta en bones condicions generals iamb indicacions de restricció oral de sodi (2 g/dia) i continuació del tractament farmacològic.
Al cap de dos anys va tornar a la consulta del metge acompanyat de la seva germana, la qual explicà al doctor que últimament li havia notat un empitjorament de la memòria i de la capacitat de mantenir la concentració, així com una confusió lleu. A més, semblava que feia uns dies que quan haviad’escriure alguna cosa li costava molt. Els símptomes neurològics s’havien iniciat 1 any abans. En aquell moment havia anat a un a altre centre (a Urgències) per disàrtria i síndrome confusional de 48h d’evolució, on se li va realitzar una tomografia computeritzada (TC) cranial, que va donar resultats normals. Durant aquella estància a Urgències en Sam havia evolucionat favorablement i li haviadesaparegut la clínica neurològica. Finalment, va ser donat d’alta sense un diagnòstic.
Els resultats analítics van ser normals excepte la trombocitopènia. Davant la presència de síndrome confusional i trombocitopènia se sospità de l’existència d’una encefalopatia hepàtica junt a l’hepatopatia crònica. Per aquest motiu es va realitzar una fibrogastroscòpia, i un estudi hemodinàmic hepàtic, que va mostrarun gradient de pressió portal elevat. La biòpsia hepàtica transjugular va mostrar signes de cirrosi hepàtica. Degut a l’elevada pressió portal se li va realitzar una endoscòpia per tal d’observar la possible presència de varices esofàgiques i iniciar el tractament farmacològic adequat.
Després de normalitzar la simptomatologia de l’encefalopatia, en una visita a l’especialista, aquest li comentaa en Sam que el seu fetge està funcionant al límit, que la cirrosi ha arribat a un estat irreversible i que l´única possibilitat que té de sortir-se’n és canviant l’estil de vida i sotmetent-se a un trasplantament hepàtic. Ara bé, els requisits per ser un candidat eligible són molt estrictes i li dona uns fulls informatius perquè els llegeixi i valori. Passats vuit mesos, en Sam entra a la...
Regístrate para leer el documento completo.