L'Enllaç Químic

Páginas: 5 (1084 palabras) Publicado: 9 de noviembre de 2012
L’ENLLAÇ QUÍMIC

L’enllaç químic és una força d’unió entre dos àtoms que dóna lloc a una estructura superior més estable energèticament i que es pot considerar una espècie química independent. Aquests àtoms poden ser iguals o diferents i s’uneixen per adquirir una configuració electrònica estable dels gasos inerts i formar molècules estables. Aquesta força d’unió s’anomena força d’enllaç. Ambaquestes forces d’unió es formen o molècules o cristalls.

CLASSIFICACIÓ:
- Enllaç interatòmic:
·Enllaç iònic
·Enllaç covalent
·Enllaç metàl·lic
- Enllaç intermolecular:
·Forces de Van der Waals
·Enllaç per Pont d’Hidrogen

CONCEPTES A SABER:
Els electrons de valència són els que considerem els electrons de la capa electrònica més externa de l’estructura de l’àtom, tambéanomenada capa de valència.

El número d’oxidació d’un element dins una espècie química correspon al valor sencer, sigui positiu o negatiu, que li queda quan assignem els electrons de l’enllaç a l’àtom més electronegatiu.

ENLLAÇ IÒNIC
L’enllaç iònic es dóna entre un element metall i un no metall, que són d’electronegativitats molt diferents, és a dir, l’element metall és electropositiu i el nometall electronegatiu. Aquest enllaç es forma per la transferència d’electrons d’un àtom a un altre, concretament el metall cedeix electrons al no metall, per tant, aquest guanya electrons, creant-se dos tipus d’ions: un anió i un catió. Les estructures estan formades per aquests, que són de càrregues oposades. Al ser de carregues oposades s’atrauen per les forces elèctriques intenses, quedantfortament units i donant lloc a un compost iònic.

La força d’unió entre els ions és de tipus electrostàtic i molt intensa, ordenant-se creant una xarxa iònica tridimensional, sense formar molècules, sinó cristalls iònics. En la formació d’aquests cristalls, s’allibera una gran quantitat d’energia, l’anomenada energia reticular.

PROPIETATS:
- Sòlids a temperatura ambient.
-Estructura cristallina compacta.
- Temperatura de fusió i ebullició molt elevades.
- Són molt durs i difícils de ratllar.
- Són molt fràgils.
- Són substàncies conductores en dissolució però no conductores en estat sòlid.
- Són solubles en dissolvents polars. El que succeeix és que els ions queden envoltats per molècules polars del dissolvent. En el cas de l’H2Oes diu que els ions queden hidratats.

ENLLAÇ COVALENT
L’enllaç covalent es dóna entre dos elements no metalls que són electronegatius. Aquest enllaç es basa en la compartició d’electrons de la capa de valència (la capa electrònica més externa de l’àtom) per adquirir l’estructura electrònica de gas noble, és a dir, que la capa de valència de tots dos àtoms estigui completa i sigui estable. Laforça que manté units els dos àtoms és la força d’atracció entre les carregues positives dels nuclis i les carregues negatives dels electrons que comparteixen, donant lloc a un compost covalent. Aquest tipus d’enllaç sempre dóna lloc a molècules.

Els dos àtoms tendeixen a captar els electrons de l’enllaç, cadascun d’ells d’un dels àtoms que hi participa, aquest parell d’electrons s’anomena dobletenllaçant. Segons el número de doblets que es donin entre dos àtoms tindrem enllaços senzills (un enllaç), dobles (dos enllaços) o triples (tres enllaços). Cadascun d’ells amb una longitud d’enllaç característica segons els àtoms que els constitueixen. Aquells àtoms que es troben units per més d’un enllaç covalent s’anomena enllaç múltiple.
[pic]
[pic]
|H2 |H-H |
|O2|[pic] |


Lewis va realitzar una representació dels electrons de valència d’un àtom en forma de punt. També, va representar els parell d’àtoms en forma de guió, és a dir, cada guió representa un enllaç.

Segons la polaritat dels enllaços trobem dos tipus:
- Enllaç apolar: els electrons d’un doblet enllaçant estan igualment compartits. Pertanyen als dos àtoms per igual....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L'enllaç metal·lic
  • Quimica Y Sus Estados Quimicos
  • Quimica quimica
  • quimicos y quimica
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica
  • Quimica

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS