L'Estat Estètic En El Disseny En Premsa

Páginas: 6 (1359 palabras) Publicado: 19 de enero de 2013
Què fa que el lector, inconscient o conscientment, se senti més atret per uns elements que per uns altres dins d’una mateixa pàgina de, per exemple, un diari? Tot i que sembli quelcom personal de cada receptor i totalment aleatori, podem confirmar que el disseny de la pàgina està prèviament meditat i estudiat per tal de que comuniqui visualment amb el lector. Això s’anomena Estat Estètic que,segons Daniel Tena “és aquella formulació o tractament frontal que proporciona percepcions visuals que li produeixen una actitud de preferència cap a un producte gràfic” (Tena, 1998: 75). Max Bense utilitza el terme estat estètic al relacionar una determinada estètica amb la identificació que d’això se’n deriva (Tena, 2003: 210). Per tant, podríem dir que tot objecte material té un Estat Estètic ique aquest està influenciat pel conjunt d’elements gràfics que el formen. Aquests elements també tenen el seu propi Estat Estètic que dóna valor a l’Estat Estètic global i això és el que fa que el receptor tingui preferències davant d’un producte gràfic. Per tal d’entendre millor aquest concepte, acotarem la definició de preferència, també veurem quines són les estratègies per aconseguir captarl’atenció del lector i quina finalitat té.

El concepte d’Estat Estètic ve condicional per tres elements: la preferència, la visualitat i la llegibilitat.

Començarem per la primera: si observem dues pàgines de dos diaris diferents que donin una mateixa informació, sentirem predilecció per una més que per l’altre. Això és causa del diferent tractament dels elements gràfics en cadascuna. A partird’això, podem dir que el lector té preferència per una determinada pàgina, i no una altra, per la influència que el tractament gràfic té sobre aquest. Per tal d’aclarir idees, agafarem la definició de preferència que ens dóna Daniel Tena quan diu: “la preferència és l’elecció de determinats elements gràfics, o de determinades pàgines, o de determinades publicacions, que estan en competència, i entreles quals el lector ha de mirar uns en detriment d’uns altres”. Aquesta reacció és resultat d’unes percepcions que rep el lector de la pàgina, dels elements gràfics que hi apareixen. Aquestes percepcions són l’Estat Estètic. Ens preguntem, doncs, la relació entre el tema que estem tractant, l’Estat Estètic, i les preferències d’un receptor. Doncs bé, l’Estat Estètic és l’enllaç que hi ha entre lacomposició i el fenomen perceptiu que produeix (Tena, 2005: 47). Enllaçarem aquest concepte amb la influencia que tenen els tractaments gràfics sobre la jerarquia o ordre d’importància entre els continguts; com s’aconsegueix? Està clar que l’ordre o jerarquia dels elements dins d’una pàgina serà d’una manera, i no d’una altra, segons les prioritats de l’emissor. Relacionarem l’ordre amb lacomplexitat, per què quedi clar: si podem dir que la jerarquia d’una pàgina és correcte, significa que el grau de complexitat és baix; pel contrari, si la pàgina no mostra una clara jerarquia, la complexitat estructural és més alta (Tena, 2005: 51). En resum, la jerarquia d’una pàgina va segons els interessos de l’emissor que, utilitzant d’una manera determinada els elements gràfics, fa que la visualitatde la pàgina sigui poc complexa i atractiva per tal de que el lector decideixi quin és l’element de la pàgina que prefereix. Per tant, si havíem dit que el receptor té preferències segons els elements gràfics, concloem que l’emissor aconsegueix fer-lo anar pel camí que aquest vol.

Això ens porta al següent pas: la visualitat. Encara no tenim una idea clara d’allò que fa que el lector tingui unapercepció, un estímul que li permet adoptar una actitud o una altra. Amb la simple visualització d’una pàgina el receptor ja entre en contacte amb els elements gràfics, els quals, com ja hem dit, estan ordenats jeràrquicament. Gràcies a la capacitat gràfica de l’element, el lector se sent atret en vers aquest. Això ens porta al text de Daniel Tena, on diu que el terme més adequat és...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Esteticista
  • Què és el disseny
  • Esteticista
  • esteticista
  • ESTETICISTA
  • esteticista
  • Esteticista
  • Esteticista

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS