6759 20150312 Exercici Tema 4

Páginas: 16 (3782 palabras) Publicado: 6 de abril de 2015


Educació Física / 4t ESO
Tema 4: El voleibol





1. EL VOLEIBOL I ELS SEUS ORÍGENS



1.1. EL NAIXEMENT D'UN NOU JOC


Abans de saber com va sorgir el voleibol, cal conèixer quins són els jocs que hi va haver en el passat i que se’n poden considerar antecedents:

Com a precursors més allunyats, tant en les civilitzacions clàssiques com en les colombines, apareixen jocs de colpeig de pilota,en els quals s'havia de procurar que aquesta no toqués a terra.

Més propers a la data d'aparició del voleibol hi havia altres jocs, com el "Pallone", o el jugat a Alemanya en el s. XIX, el "Faustball" (mot alemany que es tradueix com a "pilota colpejada"), esport que encara es practica. Consisteix a colpejar una pilota que, superant una corda situada a dos metres d'alçada, es dirigeix al terrenycontrari on ha de botar dos cops per assolir l'objectiu del joc.

Malgrat les similituds dels jocs anteriors amb el voleibol, sembla que el seu creador s'inspirà en esports moderns, com el basquetbol i el tennis, per crear un nou joc.


El voleibol com a joc va néixer el 1895. William G. Morgan, professor d'educació física del YMCA (Young's Men Christian Association) de Holyoke, Massachusetts(EEUU), estava buscant un joc que no ocupés molt d'espai i que possibilités la participació de tots els seus alumnes. Morgan va observar que alguns dels seus alumnes de les classes nocturnes, generalment homes de negocis, no s'adaptaven prou bé al basquetbol (creat al 1891 per James Naismith) i va pensar en un esport sense contacte físic per reduir el risc de lesió.


En principi, el tennis semblavacomplir tots els requisits per a aquest grup. Va col·locar una xarxa a 1,98 m i va invitar els seus jugadors a passar la pilota per sobre de la xarxa de manera que estigués sempre volant. A aquest joc el va anomenar MINTONETTE, i un any més tard, el 7 de juliol de 1896, el professor Alfred T. Halstead, del Col·legi major d’Springfield, proposà el nom de Voleibol i es jugà el primer partit ambaquest nou nom.
Inicialment la pilota era la cambra d'una pilota de basquetbol, però més tard va encarregar a A.G.Spalding la fabricació d'una pilota de cuir amb cambra de cautxú.
El Voleibol s'estengué ràpidament per EEUU i Canadà, donat que el joc s'havia desenvolupat en una escola del YMCA, i ràpidament va trobar seguidors en altres escoles de la mateixa associació. Degut que el YMCA és unaorganització internacional, el voleibol es va estendre per tots els continents i no va ser fins la Primera Guerra Mundial que va entrar en terres europees per part dels soldats americans que hi lluitaven o hi estaven estacionats. Poc després també va trobar una gran acceptació a l'Europa Oriental, sobretot a l’antiga URSS.
Als Països Catalans el voleibol s'introduí com a joc de platja a partir de l'any1920, concretament a les platges dels voltants de Barcelona, i especialment a la de Montgat. L’any 1949 fou reconegut a l'estat espanyol com a esport, i durant la temporada següent es disputà per primera vegada un campionat d'Espanya.
L’any 1957 es creà la Federació Catalana de Voleibol i, l'any 1960, la Federació Espanyola, que s'estructura en delegacions provincials. Aquesta nova organitzacióaconseguí importants avenços per al voleibol de l’època.
Durant tota la seva història les regles del voleibol han anat evolucionant, amb l’únic propòsit de potenciar l'espectacle i afavorir la continuïtat del joc.





1.2. EL VOLEIBOL EN ELS JOCS OLÍMPICS


El voleibol és un esport olímpic des dels JJOO de Tokio, el 1964. Els 12 millors equips masculins i femenins es troben per disputar el torneigmés important de tots. Només la participació ja és tot un èxit, ja que prèviament s'han de classificar a les competicions continentals.
Fins ara, només Brasil ha pogut participar en tots els Jocs Olímpics, on ha obtingut cada vegada una millor classificació, fins a aconseguir la victòria a l’Olimpíada de 1992 a Barcelona.
Oblidant-nos del boicot dels Jocs Olímpics de Moscou el 1980 i de Los...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • EXERCICI AC TEMA 4
  • biologia Tema 4 exercicios 3ºESO
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • Tema 4
  • tema 4

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS