Al·locució a la follia

Páginas: 3 (645 palabras) Publicado: 24 de febrero de 2011
Erasme de Rotterdam (1466 - 1536) va ser un famós humanista, filòsof, filòleg i teòleg holandès. El seu pensament es mou entre el racionalisme i el misticisme. La crítica lliure és la base dels seusfonaments, d’aquí l’enemistat amb catòlics i protestants.

L’any 1509 va escriure Al•locució de la Follia, un petit llibre nascut en una època de pau que va comportar una gran repercussió pel seualt contingut provocatiu i sarcàstic, principalment, contra els poderosos de la societat i les jerarquies de l’Església.

En primer lloc, cal matissar el títol. Al•locució a la Follia vol dir Elogi ala Bogeria. En aquest context, bogeria no fa referència a la pèrdua o el trastorn de les facultats mentals sinó que es redueix a la estupidesa i a la ximpleria.

A partir d’aquí, l’autor cedeix laparaula a la mateixa Follia la qual relata i justifica el perquè de la seva transcendència en la felicitat de l’home. Tot i que la societat esdevingui mal vista la Follia, aquesta, demostra les sevesafirmacions repassant un per un els estaments socials i les activitats de les persones:

o Els savis. Aquests utilitzen la raó com a base fonamental de les seves decisions. No es deixen influenciarper les sentiments, emocions i passions. Com diu Erasme a l’inici del seu Elogi, “Qui de vosaltres es tingui per savi, que esdevingui neci per tal d’ésser savi”.

o Els infants i les persones de latercera edat.

o L’amistat, l’amor i la felicitat. Erasme considera que la Follia proporciona a les persones saviesa i, per tant, la considera la mare de les passions humanes entre les qualspodem incloure l’amor i l’amistat. Afirma que sense ella, les relacions entre els humans no conduirien a més lloc que al fàstic i als menyspreu. Per una altra banda, considera aquesta bogeria coml’element essencial per viure realment feliç ja que fa que els homes s’oblidin per un moment de les seves preocupacions.

o El matrimoni, la unió inseparable de dues persones. Què seria de ell sense la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Follie... Follie...
  • BROOKLYN FOLLIES
  • La Follie Pas Du Tout
  • Follia, Giuseppe Terragni
  • La Traviatta. Violetta – Follie!...Sempre Libera

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS