Análisi De "La Metamorfosi" De Franz Kafka.

Páginas: 6 (1431 palabras) Publicado: 31 de mayo de 2012
LA METAMORFOSI, DE FRANZ KAFKA.

La metamorfosi és una de les grans obres destacades de la literatura universal del segle XX. És una obra escrita per Franz Kafka, escriptor txec contemporani, fill de pares jueus, qui va viure els inicis i l’apogeu de la Primer Guerra Mundial.
Aquesta nouvelle narra la vida d’un ésser humà, Gregor Samsa, convertit en insecte i com aquesta transformació canviaels seus costums i les seves relacions amb la resta de la família.
Per entendre aquesta novel·la, s’ha de tenir en compte que no es pot analitzar Gregor Samsa sense Franz Kafka, ja que el personatge és el via d’escapament de l’autor per mostrar-nos les seves inquietuds, pors, frustracions, etc. És a dir, en aquesta obra hi ha una mena de subtext autobiogràfic: hi tradueix a l’obra les dolentesrelacions amb el pare de l’autor, el seu descontentament amb la societat burgesa, materialista, capitalista de l’època, el tractament inferior i aïllament pel fet de ser jueu... Inclús podem veure reflectit el cognom de l’autor en el del protagonista: la S de Samsa ocupa el lloc de la K de Kafka.

Kafka té com a punt de partida d’aquesta obra, el gran model de novel·la realista-naturalista delsegle XIX amb les seves descripcions minucioses, però hi incorpora una gran innovació: ja no parlem del “mirall que es passeja al llarg del camí” de Stendhal, el pare del realisme, sinó d’un mirall interior, domèstic que es centra, no tan sols dins d’una casa, sinó que dins d’una habitació, principalment.

L’obra es divideix en tres capítols, al voltant de les quals gira, en tres nivellsdiferents, un conflicte amb la societat burgesa de l’època. A més, aquests tres capítols s’organitzen amb l’estructura de tesi-antítesi-síntesi.
La tesi del primer capítol és la conversió de Gregor Samsa en insecte, malgrat que encara es sent humà. L’episodi central d’aquest capítol es conforma amb la presència de l’encarregat al pis dels Samsa. L’encarregat és allà per cercar Gregor i veure perquè nohavia acudit a la feina aquell matí. Només s’interessa per Gregor pel seu valor productiu.
Aquesta part representa el primer nivell de crítica: social; el conflicte entre la societat burgesa i l’individu. En la societat materialista, capitalista de la burgesia la persona val en tant que produeix. En el moment que una persona no produeix, ja no serveix per a la societat. Gregor, com a persona, ja esva veure reduït a un simple mitjà pel sosteniment econòmic de la família i, amb la transformació en insecte, s’augmenta la manca de sentiment personal i de no servir per res.
El capítol es tanca amb el pare concentrant tota l’agressivitat de la família cap a ell, tancant-lo a l’habitació. L’agressivitat prové de la por al diferent i al desconegut. En aquests moments, Gregor es comença a sentirincomprès per la família, perdut i sol, ja que, malgrat que ell entén perfectament a tothom del seu voltant, ells no l’entenen.

L’antítesi del segon capítol és la bestialització de Gregor, cosa que es fa palès amb l’episodi central de l’episodi: Grete i la mare comencen a buidar l’habitació de Gregor, amb la intenció de donar-li més espai per enfilar-se per les parets, però en realitat estanajudant amb el procés de progressiva deshumanització del protagonista.
Aquesta part representa el segon nivell de crítica: artístic; el conflicte entre la societat burgesa i l’artista. Hi ha diversos elements de la habitació que fan referència a la feina d’escriptor que exercia el mateix Kafka. Per exemple, la importància que es dóna a l’escriptori quan les dones estan buidant l’habitació o el fetde què el camí que Gregor va deixant per les parets pot ser un símbol del camí literari que Kafka va deixant a mesura que va escrivint.

En aquest capítol és quan veiem l’evolució del personatge de la germana de Gregor: Grete. És una noia de 17 anys, suposadament, lligada a la innocència i a l’agermanament. S’inicia l’obra amb Grete acceptant la tasca de donar de menjar al seu germà i a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la metamorfosi-franz kafka
  • Franz kafka
  • franz kafka
  • franz kafka
  • FranZ Kafka
  • Franz Kafka
  • Franz kafka
  • FRANZ KAFKA

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS