Anatomia

Páginas: 6 (1253 palabras) Publicado: 18 de diciembre de 2012
"MÈTODES PER L' ESTUDI DE L' ANATOMIA" - Classe magistral 1 Estructura de sessió: 1. Concepte salut 2. Concepte d’anatomia 3. La posició anatòmica 4. Plans i eixos anatòmics 5. Posicions i direccions anatòmiques 6. Tipus d’anatomia 7. Principals moviments articulars 1. CONCEPTE SALUT. Salut, condició humana de dimensions físiques, emocionals, espirituals, psicològiques i socials. Cadascunad’elles integrada amb un continu de pols positius i negatius. La salut positiva s’associa amb la possibilitat de fruir de la vida i adaptar-se als canvis, la salut negativa està associada amb l’allunyament objectiu i/o subjectiu del benestar físic i psicosocial arribant a un extrem de mort prematura. Salut i qualitat de vida. QdV: Percepció personal de la situació de la vida d’acord al contextsociocultural, a les condicions reals de vida i als objectius, expectatives, valors i interessos. (OMS 1994). La qualitat de vida és subjectiva i individual davant d’ una percepció determinada d’ una malaltia. Es pot tindre molt poca salut i una molt bona qualitat de vida alhora. Malaltia: agressió a la salut, impacta a la QdV persona. QdVRS: Dialèctica, entre aspectes objectius i subjectius (Szalai, A.1980) El concepte de QdV i salut són clarament diferenciables. Salut és un concepte objectiu i la QdV és la percepció interna intrasubjecte. L’ individu que més capaç sigui d’ adaptar-se a l’ entorn més capacitat de bona salut tindrà. La malaltia del càncer suposa una agressió en la salut i impacta en la QdV pacient, en aquest cas la QdV humana es fusionen aspectes objectius i subjectius. (Szalai, A.1980). La malaltia del malaltia (Càncer) provoca una ruptura de l’equilibri entre les dimensions físiques psicològiques i socials que queden circumscrites determinen el prisma de la OMS, incloent la dimensió emocional i espiritual on s’ubica el SIGNIFICAT i el PROPÒSIT de la vida de la persona. Amb el Diagnòstic del càncer en particular, pot connectar amb el perdó la reconciliació i l’afirmaciódels valors. (PE- RE Afirmació VALORS). ... continu adaptació a l’entorn o ecosistema... Concepte cíclic superant la malaltia i recuperant l’estat de salut. 2. CONCEPTE D' ANATOMIA. Anatomia: Definició “Estudi de la forma i l’estructura del cos humà”. Font: Diccionari mèdic 2ªedició “Estudi de l’estructura d’un organisme i la relació entre les seves parts.” Divisió del cos humà en aparells i grupsfuncionals. Mètodes bàsics per l’estudi de l’anatomia: - Regional o topogràfica. Cos per àrees i limitacions. - Sistèmica o descriptiva. Per sistemes (nerviós, digestiu...). - Clínica o aplicada. (a partir de cosos reals)

-

Comparada. Comparació d’ esquelets: similituds i diferències. Macroscòpica / microscòpica. Visible i invisible. Patològica. A partir de la malaltia.

Visió holística iintegrada del conjunt cos (aprenentatge de forma global). De l’estudi particular integrar a la Globalitat: - Pex1 Sistema muscular + esquelètic = Músculesquelètic - Pex2 Músculesquelètic + Nerviós = Neuromúsculesquelètic 3. LA POSTURA ANATÒMICA. “La postura corporal de partida”, La Postura Anatòmica. Postura bípeda, braços posicionats amb en la part anterior i el cap situat de manera horitzontal.El cos humà és simètric però funcionalment és asimètric. Tenim un fragment dominant, normalment el dret, a no ser que siguis esquerrà i dretà alhora (morfològicament som asimètrics). - Referència: postura bàsica de partida, de referència. - Costat dret-esquerre: - Imatges simètriques (en mirall). - Proporcions equilibrades. - No superposable.

Línea medial: concepte de lateralitat 1. Bilateral(dos costats) 2. Unilateral (un costat) 3. Homolateral / Ipsolateral (el mateix costat. 4. Contralateral (el costat contrari). Línia medial: Línia de referència que passa pel centre del cos i el divideix en hemicós dret i hemicós esquerre.

4. PLANS I EIXOS ANATÒMICS. ELS PLANS: Denominació i visió. Tres plans perpendiculars: P. Sagital. Divideix el cos en dues meitats: dreta i esquerra. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia
  • Anatomia
  • Anatomía
  • Anatomia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS