anorèxia

Páginas: 20 (4787 palabras) Publicado: 24 de diciembre de 2014
LA VISTA
5.1 Anatomia
Ull humà.
Capes de la paret de l’ull
L’ull és l’òrgan encarregat de la recepció dels estímuls visuals. El globus ocular té tres envoltures, que de fora cap a dins són:
Túnica fibrosa externa
Es compon de dos regions: l’escleròtica i la còrnia.
Túnica vascular mitjana
Està formada per tres regions: la coroides, el cos ciliar i l’iris.
Retina o túnica neural

Escompon de deu capes.
5.1.1. La còrnia
És la part frontal transparent de l’ull que cobreix l’iris, la pupil·la i la càmera anterior. La còrnia, juntament amb la càmera anterior i el cristal·lí, refracta la llum. La còrnia contribueix a la major part del poder d’enfocament de l’ull que és fix. Permet la refracció i la transmissió de la llum. La seva forma consisteix bàsicament en una lentcòncau-convexa amb una cara anterior, en contacte íntim amb la pel·lícula lagrimal precorneal, i una altra cara posterior, banyada per l’humor aquós. És lleugerament més gruixuda que l’escleròtica.
5.1.1.1. L’iris
És l’extensió anterior pigmentada de la coroides, la funció de la qual és regular l’entrada de llum a l’ull mitjançant la contracció o distensió de la pupil·la. Es troba davant del cristal·lí idarrera la còrnia. L’iris disposa de dos músculs, el múscul esfínter de l’iris que disminueix la pupil·la de grandària (miosis) i el múscul dilatador de l’iris que permet la pupil·la dilatar-se (midriasis). El color està determinat genèticament. En els nens acabats de néixer, el color de l’iris sol ser blau clar o gris i el definitiu s’assoleix entre els sis i deu mesos. El color està determinatpel nombre i distribució d’unes cèl·lules que contenen el pigment melanina i es diuen melanòcits. Si la melanina es troba solament a la zona de l’epiteli pigmentari retinal de la superfície posterior de l’iris, l’ull és blau. En canvi, si aquesta es distribueix per tot l’espessor de l’iris, l’ull és de color marró.



5.1.1.2. La pupil·la
És una estructura de l’ull que consisteix en un orificisituat en la part central de l’iris pel qual penetra la llum a l’interior del globus ocular. Es tracta d’una obertura dilatable i contràctil, aparentment de color negre que té la funció de regular la quantitat de llum que li arriba a la retina, en la part posterior de l’ull. El seu diàmetre és d’entre 3 i 4,5 milímetres en l’ull humà. En la foscor pot arribar a una grandària d’entre 5 i 9milímetres. Existeix una considerable variació en el tamany màxim de la pupil·la entre diferents persones.
5.1.2. El cristal·lí
És un component de l’ull amb forma de lent biconvexa que està situat darrera l’iris i davant de l’humor vitri. Es caracteritza per la seva alta concentració en proteïnes. El seu objectiu principal consisteix en permetre enfocar objectes situats a diferents distàncies.S’aconsegueix mitjançant un augment o disminució funcional de la seva curvatura i del seu espessor, procés que s’anomena acomodació que amb l’edat va perdent la seva capacitat i es coneix com a presbicia o vista cansada. La principal dolencia que afecta al cristal·lí són les cataractes.
5.1.3. L’humor vitri
És un líquid gelatinós i transparent que omple l’espai comprès entre la superfície interna de laretina i la cara posterior del cristal·lí, és més dens que l’humor aquós, el qual es troba a l’espai existent entre l’iris i la còrnia. Contribueix a mantenir la forma de l’ull i aconseguir una superfície de la retina uniforme perquè la recepció d’imatges sigui clara. Dins de l’humor vitri es poden distingir tres parts: La hialoides que és una fina membrana que ho envolta per fora, el cortex quecorrespon a la porció perifèrica més densa i el vitri central, que té menor densitat. L’humor vitri no es renova, doncs solament es forma durant la vida embrionària. Està compost en un 99% per aigua, la resta consisteix en petites quantitats de clor, sodi, glucosa, potasi, colàgen, àcid hialurònic i proteïnes. Ocupa quatre cinquenes parts del volum total de l’ull i no té vascularització, és a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • No a la anorexia
  • Anorexia
  • ¿Que es la anorexia?
  • Anorexia
  • Anorexia
  • Anorexia
  • Anorexia
  • Anorexia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS