Antigona

Páginas: 2 (421 palabras) Publicado: 18 de noviembre de 2010
Antigona
Sofokles

Útvar: divadelná hra - tragédia

Kompozícia: Dielo je členené na dejstvá.

Hlavné postavy:
Antigona: Je to dcéra bývalého tébskeho kráľa Oidipa. Je tosnúbenica Haimona. Má rada obidvoch bratov, aj keď jeden je proti ich mestu.

Isména: Je to jej staršia sestra. Má strach pochovať svojho brata. Bojí sa trestu smrti.

Kreón: Je to tébsky kráľ. Jekrutý. Chce dodržať svoje slovo za každú cenu. Je neoblomný, čo dovedie ku samovražde jeho syna a manželku.

Eurydika: Je to jeho manželka.

Haimon: Je to ich syn. Chce pomôcť Antigone, ale robí toveľmi prezieravo. Ohradzuje sa tým, že kráľ nemá prístup k takým informáciám z vonku ako on. Jeho sa tak ľudia neboja ako kráľa.

Obsah:
Antigona mala dvoch bratov: Etiokla a Polyneika. Polyneikbol však z mesta vyhnaný, no neskôr mesto napadol. Takže v tejto vojne stáli bratia proti sebe navzájom. Obidva však padli vlastnými rukami. Kráľ Kreón nariadil, aby Etiokla pochovali so všetkýmipoctami, ale Polyneika nikto nesmel pochovať a jeho telo mali roztrhať divé psy a dravé vtáky. Lenže Antigona to nemohla nechať tak. Veď to bol jej brat. A tak sa rozhodla, aj napriek všetkým zákazom atrestu smrti, brata pochovať.
Nabádala aj svoju sestru, ale tá sa bála.
Keď sa kráľ dozvedel, čo sa stalo, veľmi sa nahneval.
Antigonu priviedli ku kráľovi. Kráľ dal zavolať aj Isménu, ktorá tiežchcela zomrieť spolu so sestrou.
Haimon šiel hneď za kráľom. Najprv suhlasil s rozsudkom, ale opatrne naznačil kráľovi, že ľud nechce, aby zomrela. Rozhovor skončil hádkou. Veštec kráľovi predpovedal ,aby ju nechal ísť. Lenže kráľ bol neoblomný a veštca vyhnal z paláca. Ten odchádzal so slovami, že kráľa postihne veľké nešťastie...
Bezradný kráľ si dal nakoniec poradiť od strážcu. Napokon sarozhodol oslobodiť Antigonu z jej kamennej hrobky. Lenže už bolo neskoro. Sluhovia doniesli smutnú správu, že Antigona sa obesila na závoji. Po nevydarenom pokuse prebodnúť svojho otca sa aj sám Haimon...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Antigona
  • Antigona
  • antigona
  • Antigona
  • Antigona
  • Antígona
  • Antigona
  • antigona

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS