Antropologia política

Páginas: 11 (2692 palabras) Publicado: 1 de diciembre de 2013
SORGIMENT DE L’ANTROPOLOGIA POLÍTICA

La història del pensament polític a l’occident europeu al podem trobar des de Aristotel i fins a Montesquieu , perquè en tots els pensadors d’aquelles èpoques trobem referents de comparació i classificació de les formes d’organització política.
Si volem localitzar una data precisa del naixement de l’antropologia política es complicat, tot i que podemesbrinar quines van ser les condicions històriques que van provocar la seva aparició. En primer lloc els seus fonaments estan lligats als estudis socials, a partir del quals es forma l’antropologia social que més tard suposarà l’apareix l’antropologia política. En segon lloc existien factors socials que es desenvolupaven en un context històric que pressuposaven la importància de la creaciód’aquesta disciplina per l’estudi de tots els fets que es produïen en la política.
A Europa en el SXIX i XX , es van constituir els Estats Nació donant una especial atenció als valors del discurs polític. L’Estat Nació es valorat com a una conquesta de la civilització i els valors són elevats a la categoria de “valors universals”.
Als europeus volien trobar explicacions al seu passat per trobarjustificacions als seus procediments socio-polítics i ho busquen en l’estudi de l’altre.
El pensament social té un alt contingut etnocéntric, les incursions colonialistes transmeten experiències que porten a la creació de propostes teòriques

L’antropologia política es va desenvolupar a partir de les investigacions especifiques de les etnografies fetes durant el SXX.
L.H.Morgan al 1877 en els seusestudis en diverses societats, arriba a la conclusió que el parentiu es realment la pesa clau de lo social. Per l’autor el parentiu es la llavor de les estructures polítiques. Aquest tipus de política esta present en les societats sense Estat. Aquests autor ve de la tradició evolucionista i fa un anàlisi de les societats estudiades des de una basant unilineal.
Per aconseguir conèixer l’origende l’Estat els autors han de buscar dins del interval entre la política pròpia de les societats primitives i la política en els estats actuals.
R.H.Lowie considera que els primitius tenen política i el parentiu està al costat de la política . La funcionalitat política esta al càrrec dels grups d’edat; però que segueixen diferenciats la política i el parentiu. Defensa la idea de que si lesassociacions de grups d’edat no hagueren estat sotmesos a la colonització, hagueren desenvolupat, de forma endògena la formació del Estat. Aquesta idea es va rebutjar, tot i que aquesta estructura embrionària podria ser el marc de la formació de la política.
Els antropòlegs britànics realitzen investigacions a l’Àfrica que demostren que no existia cap forma institucionalitzada de govern. Les relacionsentre territoris estaven lligats a principis d’oposició complementaria, això vol dir que en cas de conflicte, els segments aïllats es fusionen per a construir una unitat més amplia, per arribar a formar un grup similar en nombre d’individus al grup amb el que han d’entrar en lluita. La vida política esta marcada per alternances entre aliances i enfrontaments, es adir les fissions i fusions. Aquestmecanisme permetia que existís una unitat global i una equivalència entre els grups, sense que calgués la figura d’un superior que ostentes el poder de forma coercitiva.
Al 1940 E.E Evans-Pritchard i M.Fortes publiquen un estudi sobre els sistemes polítics africans en el que parlen de societats estatals formades per societats segmentaries inclosos grups que no estan organitzats administrativa,jurídica ni militarment, sinó que depenen dels conjunt de relacions entre segments definits per la localitat i la filiació.
Aquest estudi marca realment el naixement de l’antropologia política, sent el punt de partida per l’estudi de societats acèfales. Progressivament s’imposa un nou punt de vista que fa sobresortir la política per sobre del parentiu i la religió.
En la concepció dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ANTROPOLOGÍA POLÍTICA
  • Antropología Política
  • ANTROPOLOGIA POLITICA
  • Antropologia politica
  • Antropologia politica
  • Antropología politica
  • antropologia politica D2
  • Antropología Y Concepción Política De Platón

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS