Aparell respiratori

Páginas: 23 (5568 palabras) Publicado: 25 de noviembre de 2014


Índex

1. INTRODUCCIÓ 2
2. HISTOLOGIA DEL SISTEMA RESPIRATORI 2
2.1. L’EPITELI RESPIRATORI 2
2.2. Cèl·lules de l’endoteli 3
3. Tracte respiratori superior 3
3.1. Nas i fosses nassals 3
3.2. Sens paranasals: frontals, etmoïdals, esfenoidals i maxil.lars 4
3.3. Boca 4
3.4. Faringe 5
3.5. Laringe* i interior 6
3.6. TRÀQUEA* 7
4. TRACTE RESPIRATORI INFERIOR 7
4.1. PULMONS 7
4.2.Bronquis 8
4.3. Alveols (unitat respiratòria) 9
5. Estructures accessories 10
5.1. Les pleures 10
5.2. Paret toràcica 11
5.2.1. El mediasti 13
6. Conclusions 14
7. Glossari 14
8. Bibliografia 14
9. Annexes 15





1. INTRODUCCIÓ
L’aparell respiratori és el responsable de que l’oxigen que està a l’exterior entri al nostre cos i ens arribi als pulmons, per això està compost per òrgansque transporten l’aire des de fora cap a dins. L’aire entra pel nas o per la boca i recorre uns conductes (la faringe, la laringe y la tràquea) que es bifurquen en uns tubs anomenats bronquis. Mitjançant aquests, l’aire s’introdueix en els pulmons, des d’on es distribueix a tots els racons del nostre cos.
La respiració és important perque permet realitzar l’intercanvi gasos permetent l’entradad’oxigen i la expulsió de diòxid de carboni: això succeeïx en dos fases ben definides, una d’inspiració o entrada de l’aire i una altra d’expiració o sortida de l’aire. L’oxigen és important per aujudar a obtenir l’energia suficient per els diferents processos cel.lulars. L’intercanvi gasos és de primera importància per a l’organisme.
A l’aparell respiratori hi han dos components principals, un deconducció i un d’intercanvi. L’enorme volumen d’aire que passa pels pulmons amb totes les partícules estranyes que venen en suspensió, fa necessari un sistema de neteja.
L’aparell respiratori ens permet respirar peró també gràcies a ell podem parlar, realment, és l’aire que surt dels pulmons en cada expiració el que ens permet parlar. Quan pasa per la laringe, si les cordes vocals estàn relaxades,l’aire circula sense emetre cap so. Peró, si al pasar l’aire les cordes vocals están tenses, vibren i emeten sons.
2. HISTOLOGIA DEL SISTEMA RESPIRATORI
2.1. L’EPITELI RESPIRATORI
L’epiteli respiratori típic té sis tipus de cèl·lules; la cèl·lula més abundant és la cèl·lula cilíndrica ciliada. Cadascuna posseeix a prop de 300 cilis en una superfície apical, posseeix una gran quantitat demitocondris per facilitar el seu moviment i així poder desenvolupar el seu treball, que és ajudar a desplaçar el moc i elements estranys que estiguin en les vies respiratòries.
En segon lloc, trobem les cèl·lules caliciformes, aquestes són les encarregades de secretar moc, la porció apical d’aquestes cèl·lules posseeix moltes inclusions de moc, molt ric en polisacàrids.
Les cèl·lules en raspall, sónun tipus de cèl·lules cilíndriques, que posseeixen a nivell apical un gran nombre de microcil·lis. N’hi ha dos tipus d’aquestes, unes tenen una aparença immadura, el que fa pensar que representi una reserva per substituir les cèl·lules caliciformes ciliades que han acabat el seu cicle, i l’altre tipus que presenta expansions en la seva base i son considerades com receptors sensorials.
Lescèl·lules basals són petites i rodones, descansen sobre una làmina basal i no s’estenen, es multipliquen continuadament i són les encarregades de dividir-se per mitosis per donar lloc a la resta de cèl·lules que formen part de l’epiteli del sistema respiratori.
Finalment, també trobem les cèl·lules granuloses que s’assemblen a les basals, però posseeixen un gran número de grànuls. Són cèl·lules endocrinesque actuen com efectores en la integració de les secrecions mucoses i seroses.
2.2. Cèl·lules de l’endoteli
Pneumòcits Tipus I: conegut també com cèl·lula epitelial de revestiment, presenta un nucli aplanat amb una lleugera protuberància cap a l’interior de l’alvèol. La principal barrera contra el pas de molècules de la circulació sanguínia fins els alvèols estan constituïts per unions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aparell respiratorio
  • Aparell respiratori
  • aparell respiratori
  • Aparell Respiratori
  • Aparello respiratorio
  • Anatomifofisiologia Aparell Respiratori I Vardiovascular
  • aparell digestiu
  • Aparell circulatori

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS