Apuntes dimensió social de la persona

Páginas: 148 (36880 palabras) Publicado: 26 de marzo de 2012
La Dimensió Social de la Persona
INDEX
Continguts de l'assignatura (en 4 blocs de coneixement)
1) L’individu social: Actituds
Definició. Medició. Relació actitud - conducta. Funcions de les actituds. Formació. Canvi d’actituds. Teoria de la comunicació persuasiva. Teoria de la dissonància cognitiva.
2) Explicacions quotidianes i Comunicació
Societat de la comunicació. Definicions iproblemes de comunicació. Comunicació verbal i no verbal. Concepcions realistes, representacionistes i construccionistes del llenguatge. El llenguatge i el discurs com a constructors de realitats. Discurs i pràctiques socials.
3) Relacions interpersonals: agressió, comportament pro-social. Atracció interpersonal.
Agressió. Teories explicatives: etologia, teoria frustració - agressió, aprenentatge perreforç, aprenentatge vicari, normes socials, visió socio-històrica en la definició i estudi de l’agressió.
Comportament pro-social. Teories explicatives: sociobiologia, intercanvi social, normes, aprenentatge vicari. Factors que mediatitzen el comportament pro-social.
Atracció interpersonal. Teories explicatives: intercanvi social i reforç, normes i aspectes socio-històrics. Factors socials quemediatitzen l’atracció interpersonal.
4) L’individu social: Identitat, Percepció, Emocions, Memòria
Identitat: Identitat social i identitat personal. Goffman i la gestió d’impressions. La identitat en l’Interaccionisme Simbòlic. Estatus. Rols. Categorització Social. Aspectes socio-històrics de la identitat. Efectes de la construcció d’identitats: prejudici i discriminació. Ser home i ser dona:implicacions per a l'estudi del gènere.
Percepció. New Look in Perception. Incidència dels factors culturals i socials en la percepció. Incidència dels processos de categorització. Formació d’impressions.
Emocions. Teories i models en l'estudi de les emocions. La construcció social de les emocions. Historicitat, relativisme cultural i escenaris emocionals. Emocions i control social.
Memòria.Antecedents: Frederic C. Bartlett i Maurice Halbwachs. La memòria com a construcció social: present, discurs i versions múltiples. El "món material" i les commemoracions.

TEMA 1: ACTITUDS
1.1 Introducció
El concepte d’actitud guarda relació amb el “d’opinió”. Si tens una actitud favorable a una cosa faràs comportaments relacionats, a favor, d’aquesta actitud. Tot i així, saber allò queprefereixes (actitud positiva cap a una cosa) no garanteix saber quin comportament tindràs ja que no tenen una relació causal sinó relacional. El què si que se n’extraurà és un càlcul aproximat de la probabilitat de fer determinada conducta segons l’actitud envers allò.
A més a més, l’actitud te un component de coneixement i, per tant, no es basa només en un substrat emocional i en deixar-seportar.
L’actitud no és estable en el temps així que pot anar variant d’una posició a una altra envers les coses sobre les que es te l’actitud.
1.2.1 Definició
La forma d’estar a punt per a fer alguna cosa.
Predisposició a respondre a un estímul amb una classe de resposta particular.
Sentiment positiu o negatiu cap a una cosa (persona, objecte, tema, lloc...). Allò que fa que ens agradio no una cosa definició més sofisticada que les altres dues i que incorpora el concepte de sentiment.
1.2.2 Estructura
La composició o estructura de les actituds segueix un model tridimensional, estructurat en 3 nivells:
* Afectiu: sentiments de grat o desgrat envers una cosa.
* Cognitiu: creences o idees sobre aquesta cosa (què sabem d’allò).
* Comportamental: intencionsque desenvoluparem cap a aquesta cosa (quina intenció tenim al respecte).
L’actitud és un constructe teòric (hipotètic, que suposem que està en algun lloc), no te existència real. Al cervell no hi trobem actituds (de moment).
És important tenir clara la diferència entre actitud i altres conceptes importants en psicologia social com serien:
* Opinió: seria la manifestació verbal d’una...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Dimensió social de la persona. Tema 1
  • Dimensi N Individual Y Social De La Persona
  • La Dimensi Social resumen
  • DIMENSI N SOCIAL DEL TRABAJO
  • Filosofia : Exàmen Dimensió Social
  • Apuntes Del Socialismo
  • APUNTES SOCIAL
  • Apuntes sociales

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS