Apunts Ciencia Política

Páginas: 87 (21650 palabras) Publicado: 16 de abril de 2012
TEMA 1. PODER POLÍTIC, ESTAT I ANÀLISI DE LA CIÈNCIA POLÍTICA
1. QUÈ ÉS LA POLÍTICA Definicions: o Activitat col·lectiva dels membres d’una comunitat amb l’objectiu de regular i gestionar els conflictes socials entre grups amb el resultat de l’adopció de decisions que obliguen als membres d’aquesta comunitat. En darrera instància, aquestes decisions es poden imposar a través de la coerció/força.o Activitat mitjançant la qual els grups humans prenen decisions col·lectives El què diferencia la política d’altres formes de regulació és que busca arribar a decisions que obliguin a tots els membres de la comunitat. Ús de la força/coerció com a darrera instància. No és necessari un Estat per a que existeixi la política. Origen: o Els éssers humans vivim en comunitat per què necessitemseguretat. La seguretat té economies d’escales que són: com més produïm més barat és produir. o El segon ítem pel que necessitem la política és el benestar material. Aquest, genera complementarietat entre individus. o Desigualtats socials i altres diferències que generen conflictes.

2. LA LÒGICA DE LA POLÍTICA

3. ELS CONFLICTES POLÍTICS D’on neixen els conflictes socials que la política buscagestionar? Les desigualtats s’originen en el fet que no tots els membres d’una comunitat gaudeixen de les mateixes oportunitats. Hi ha 5 fonts potencials de conflicte dins la societat:  Poder: qui ha de tenir el poder, o com s’ha de repartir aquest és una font constant i fonamental de conflicte polític. Genera conflicte ja que s’ha de repartir i exercir.

1

 Recursos: els recursos naturals, laterra, les rentes de l’activitat econòmica (diners), etc. han provocat disputes referents sobretot a la seva gestió i, principalment, a la seva distribució o repartiment entre els individus o grups d’una societat.  Característiques sociodemogràfiques, cultures o ètniques: és freqüent que grups amb identitats diferents entrin en competència entre ells; conflictes ètnics, conflictes culturals,nacionals, de classe, de gènere, d’opció sexual, conflictes religiosos, etc.  Les idees: els conflictes també s’estructuren al voltant de les idees, les quals són estructurades mitjançant diferents ideologies. o Ideologia: conjunt de valors i creences de cada individu. A partir d’aquests valors i creences que són coherents, cadascú interpreta la realitat. Cadascú proposa o defensa una determinadamanera d’organització social que considera superior a les altres.  Valors: els valors poden constituir una font de conflicte polític, ja que algun són compatibles, mentre d’altre no o bé tenen entre ells relacions de tensió. Són principis més o menys abstractes als quals intentem adequar a les nostres conductes.

3.1 POLITITZACIÓ D’UNA DIFERÈNCIA O CONFLICTE Les diferències generen eixos deconflicte, o cleavages, entre grups que comparteixen unes determinades condicions. Tot això és font de conflicte social, però no necessàriament conflicte polític. Un conflicte és polític quan arriba a l’esfera política. Això no és automàtic, si no que ha de passar per 4 etapes. Quatre etapes per a la politització d’una diferència/desigualtat: 1. Identificació d’una distribució/situació desigual de valorso recursos que és percebuda com a problemàtica, injusta o arriscada 2. Presa de consciència per part dels grups implicats i expressió de les seves demandes i/o propostes. Elaboració d’un discurs, creació d’una identitat de grup, prendre consciència de la situació. 3. Mobilització de suports a les demandes i propostes, acumulació de recursos, suport i cerca d’aliats. 4. Trasllat de conflictes al’escenari públic, reclamant l’adopció de decisions vinculants per a tota la comunitat. Quan s’han fet aquestes 4 etapes, existeix un conflicte polític. Abans només era un conflicte social.

4. DUES INTERPRETACIONS DE POLÍTICA  Interpretació Aristotèlica: la política és l’activitat que ens converteix en humans en fer-nos fer ús de la paraula i la deliberació. L’element que caracteritza la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciència Política Apunts
  • Ciencia Política y Filosofía Politica
  • Ciencias políticas
  • Ciencia politica
  • Ciencia politica
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas
  • Ciencias Politicas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS