Arnau de Vilanova

Páginas: 5 (1028 palabras) Publicado: 18 de junio de 2014

COMENTARI DE TEXT SOBRE ARNAU DE VILANOVA
Els textos a comentar son escrits per Arnau de Vilanova, nascut entre l’any


Per començar, cal dir, que els texts a comentar són escrits per Arnau de Vilanova, el qual va néixer a Girona, vers el 1240 i morí el 1311. En el seu temps, va ser força reconegut, a causa de que va ser un metge molt important i va tenir una gran fama entre reis ipapes. A més, va escriure una gran obra mèdica en llatí i fou autor d’una obra espiritual en català. Tot això, i els seus grans coneixements, li van permetre dedicar-se a l’ensenyament a la universitat de Montpeller, la més important del moment.
Pel que fa a l’obra escrita en català, cal dir, que tracta temes que preocupaven a la societat del moment, com la pobresa, l’anticrist, el mil·lenarisme...Ésper tant, un autor laic que escriu sobre aspectes espirituals, i això, en l’època en que va viure li hagués pogut dur molts de problemes, però no en va tenir a causa de que, en vida, va rebre la protecció de reis i papes.
Dins l’obra escrita en català, es reconeixen tres llibres: Confessió de Barcelona, Raonament d’Avinyó i Lliçó de Narbona. I, és sobre alguns texts d’aquests tres llibres, enque es basa el comentari a tractar. Cal dir, que aquests tres llibres es caracteritzen per tractar el mateix tema, la qüestió de la fe i l’espiritualitat.
Arnau de Vilanova el podem situar dins el context del segle XII en que les persones laiques accedeixen a la cultura i comencen a tractar temes en matèria de fe. Aquesta intromissió de laics en matèria de fe presentà un greu problema ambl’església i també en el sí d’aquesta, car rompia el seu monopoli.
Aquests nous grups, majoritàriament, coneguts com a beguins, s’allunyaven de l’església per dos motius:
1. Tenen una visió molt crítica contra l'església a partir de la pobresa que hauria de seguir l'església, i la que no seguien. Segons els beguins, Jesucrist va ser pobre, i per això consideraven que l'església havia de seguiraquest model de vida. Aquests grups criticaven aquesta actitud de l'església. I, és per això que el model que defensen els beguins es basava en propagar el model de vida de Jesucrist, basat en ser voluntàriament pobres.
2. Cal tenir present que tots els textos sagrats escrits fins el moment estaven en llatí. I, com que els beguins volen fer tots aquests textos accessibles al poble, volen traduir-losdel llatí a les llengües vulgars. Però, l'església s'oposarà a n'aquestes traduccions, fet que conduirà a que l'església mandi a cremar moltes d'aquestes traduccions. I, el pretext era que en aquestes traduccions hi podia haver errors i això provocaria passatges herètics.
Per tant, són dos els punts importants que feren canviar la societat i també generaren un gran debat: la pobresa voluntària ila lectura dels textos sagrats.
Aquests conflictes entre laics i l’església es van estendre per tots els sectors de la societat, ara bé, allà on menys quallà fou entre les classes socials més baixes, degut a que aquests no tenien els suficients coneixements per poder comentar. Cal dir, que entre la noblesa, aquest aspecte va tenir molt de ressò, ja que molts d’ells van fer moltes donacions id’altres, com Jaume, primogènit de Jaume II de la Corona de Mallorca, va renunciar al poder, per fer-se franciscà. O, Sanxa, filla també de Jaume II de Mallorca, una vegada va ser viuda, es dedicà a ser monja...
És per tant, dins aquest context de canvi social, que Arnau de Vilanova escriu la seva obra en català. I, pel que fa al primer text, el que pertany al llibre Confessió de Barcelona, cal dir,que a partir de la frase “...que tota persona, de qualque condició sie”, Arnau de Vilanova vol demostrar que qualsevol persona pot denunciar aquells que reneguen de la fe cristiana, és dir, tots aquells que tenguin un pensament heretge. I, cal que aquests que denuncien no tenguin por, perquè aquests no seran condemnats, ja que no es pot permetre que hi hagi algú que doni arguments fals sobre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Regimen sanitatis ad regem Aragonum. Arnau de Vilanova
  • Vilanova
  • Arnau
  • Manual vilanova
  • Biografia Tito Vilanova
  • hola pau vilanova soy yo este eso se es
  • Carta despedida Tito Vilanova
  • albert vilanova Prevencio de riscos laborals

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS