arqueologia

Páginas: 14 (3428 palabras) Publicado: 5 de enero de 2014
Vida quotidiana a la ciutat baixmedieval

Nom alumne/a:
Data:

Introducció a l’activitat
Amb aquesta activitat coneixereu alguns aspectes de la vida quotidiana d’una ciutat baixmedieval mitjançant l’estudi de les dones, de l’alimentació i d’alguns grups marginals urbans. Després haureu d’exposar el resultat de la vostra recerca a la resta de grups, mitjançant un power o un mural.Finalment, farem un treball conjunt amb tot el grup-classe a partir del capítol 21, titulat “El pressupost de l’Esteveta” de la sèrie Històries de Catalunya de TV3.

Enunciat de les activitats:
1ª Sessió

TREBALL EN 5 GRUPS DE 5/6 ALUMNES

Per elaborar aquesta activitat haureu d’organitzar-vos en 5 grups de 5 o 6 alumnes i escollir un dels temes proposats. En aquesta primera sessió començareu acercar informació i en la següent haureu d’exposar els resultats de la vostra recerca a la resta de grups. Com a mitjà de suport elaboreu un un power point o un mural.

Grup 1.-La dona medieval

L’objectiu de la vostra recerca és elaborar una breu explicació sobre la situació de la dona a la Baixa Edat Mitjana. Com a material de suport us adjuntem una sèrie d’adreces. També heu de tenir encompte les qüestions que us plantegem i les pistes que us oferim.

Diccionari bibliogràfic de dones:
http://www.dbd.cat/index.php?option=com_biografies&view=biografia&id=4075
Observeu quin tipus de dones s’esmenten per a l’edat medieval: alta i baixa edat mitjana i compareu-ho amb d’altres períodes històrics. Expliqueu el resultat d’aquesta comparació.

Una breu reflexió sobre la vidafamiliar a l’edat mitjana:
http://blogs.sapiens.cat/socialsenxarxa/2010/07/19/la-vida-familiar-a-l%E2%80%99edat-mitjana/
Fixeu-vos en com era el matrimoni, l’edat dels esposos i les feines que acostumaven a fer les dones.

La bellesa de les dones a l’època medieval:
http://www.ub.edu/cdona/Bellesa/PUIG.pdf
Cerqueu informació de l’ideal de bellesa femení i expliqueu algunes de les tècniques icosmètics utilitzats.



Grup 2.- Els pobres: els pobres vergonyants i els grups marginals (captaires, lladregots i prostitutes).

L’objectiu de la vostra recerca és presentar els diferents tipus de pobres existents a l’època medieval i esbrinar els recursos que s’adreçaren per a millorar la seva situació. Com a material de suport us adjuntem una sèrie d’adreces.
També heu de tenir encompte la informació que trobareu a continuació:

A l’època medieval, tots els pobres no eren iguals. Hi havia una distinció entre els pobres de solemnitat o vergonyants i els altres pobres. Entre els primers, cal destacar aquelles famílies que havien arribat a la pobresa arran de la mort del cap de casa. Per això, algunes noies òrfenes no podien satisfer el dot necessari que s’haviad’aportar per a poder-se casar. Les donacions testamentàries de parents, amics i, fins i tot, desconeguts facilitaren les aportacions de dot d’algunes d’aquestes noies.
Dins del segon grup de pobres, s’aplegava un altre tipus de població. Es tractava de sectors marginals de la societat com captaires, lladregots i prostitutes. Mentre els primers pobres foren atesos per algunes institucions com lesAlmoines de les Seus o catedrals, els segons foren considerats delinqüents.

En aquesta pàgina podeu descarregar-vos un petit article que defineix la pobresa medieval i explica la funció dels hospitals medievals, centrant-se en la ciutat de Manresa:
http://www.raco.cat/index.php/gimbernat/article/view/45105/54398

En aquesta pàgina trobareu informació sobre la pobresa medieval i algunsdels hospitals que es varen crear a Barcelona:
http://sites.google.com/site/capdevilasoldevila/llistat-de-treballs/la-pobresa-i-les-institucions-assistencials-a-la-barcelona-medieval---els-hospitals-medievals/introduccio

En aquesta proposta de recerca de Teresa Vinyoles, hi ha informació interessant sobre la pobresa i la marginalitat a Barcelona. Fixeu-vos sobretot en les explicacions dels...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • arqueologia
  • Arqueología
  • Arqueologia
  • Arqueología
  • arqueologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS