Article DAFO

Páginas: 6 (1358 palabras) Publicado: 28 de diciembre de 2014
L’anàlisi DAFO

El primer dels passos que cal donar en qualsevol projecte en que ens involucrem és el DAFO, una eina d’anàlisi extremadament famosa i emprada en molts i diferents àmbits.
Va ser inventada a finals dels anys 60 per Edmund P. Learned, C. Roland Christiansen, Kenneth Andrews i William D. Guth i, des de llavors ha anat introduint-se amb tota normalitat en processos de millora,plans de màrqueting, projectes diversos, i un llarg etcètera.

La paraula DAFO no és altra cosa que un acrònim que conté les inicials de:
Debilitats
Amenaces
Fortaleses
Oportunitats

Originàriament però, els seus inventors, el batejaren SWOT, que parteix de les inicials de les mateixes paraules en anglès:
Strengths
Weaknesses
Opportunities
Threats

L'objectiu de l'anàlisi DAFO no ésaltre que el de dur a terme una prospecció de l'escenari en el que ens movem per tal d’avançar estratègicament cap al futur amb directrius clares del què cal fer i del que cal evitar.
Les quatre inicials, s'agrupen de dues en dues, per confeccionar les dualitats de i anàlisi intern (Fortaleses i Debilitats) i anàlisi de l'entorn (Oportunitats i Amenaces).

La mecànica
Un dels motius principalspel qual aquesta tècnica s'ha fet tan famosa és per la senzillesa de la seva mecànica, facilitant-ne així l'ús i la participació de tothom.

Inicialment, cal dur a terme una pluja d'idees al respecte de cadascun dels quatre punts del DAFO intentant en la mesura del possible ser el més acurats i explícits possibles.

Així, en l'apartat de l'anàlisi intern, intentarem apuntar totes aquellesfortaleses i debilitats que tinguin a veure amb la organització a la que pertanyem o, si volem ser més restrictius, amb l'equip de projecte. Com és d'imaginar, la quantitat aquí serà un factor determinant de l'èxit doncs, sens cap tipus de cohibició, hem de ser capaços de dil·lucidar clarament quines son les nostres mancances com a organització així com les nostres habilitats.
Heus aquí algunsexemples de possibles entrades en Fortaleses:
Estructura flexible i adaptable als canvis
Bona imatge davant dels nostres clients/beneficiaris
Alta eficàcia en els darrers projectes
Equip amb possibilitat de mobilitat i desplaçaments
Equip multidisciplinar i tècnicament ben preparat
Departament d'I+D molt ben preparat
Etc.
I, en contraposició, algunes Debilitats:
Alts índexs de desmotivacióPocs recursos degut a retallades
Manca d'especialistes en l'equip
Pocs esforços en Comunicació i Màrqueting
Instal·lacions obsoletes
Etc.
Si te n'adones, aquest anàlisi, tant el de Fortaleses com el de Debilitats, té a veure, única i exclusivament, amb la organització i/o l'equip. En cap cas podem fer referències a factors externs com la competència, la legislació, etc, que son factors queja seran analitzats en la segona part de la metodologia de l'anàlisi DAFO.

En l'anàlisi intern, és molt important que cada participant, en aportar una Fortalesa o una Debilitat, sigui molt concret i específic per evitar ambigüitats que després podrien conduir-nos a errors o incongruències.
Hi ha casos en que, fins i tot, alguna de les idees expressada comporta, de per si, força ambigüitat al'hora de discernir si és una Fortalesa o bé una Debilitat. Imaginem, per exemple, que algun/a dels participants proposa afegir, com a Fortalesa, la altíssima especialització de cadascun dels membres de l'equip. Aquest factor, a més de ser una Fortalesa, pot ser també contemplat en alguns casos com a Debilitat. En aquests casos és molt recomanable introduir la idea en ambdues categories però, aixòsi, matisant adequadament en cadascuna d'elles. Així, l'exemple de la especialització podria quedar emmarcada sota les Fortaleses com a "Alta especialització individual" mentre que, alhora, seria afegida a la llista de Debilitats com a "Poca capacitat d'acció conjunta degut a la alta especialització". D'aquesta manera evitarem les ambigüitats i errors als que fèiem referència anteriorment....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Article
  • Article
  • Article
  • Article
  • ARTICLE
  • Article
  • article
  • Articles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS