Assaig plato

Páginas: 5 (1114 palabras) Publicado: 13 de marzo de 2011
Andrei Gabriel Blanariu
2n Batx. A

Comentari sobre ''La república'' de Plató

Plató amb aquest llibre intenta ajudar-nos a entendre diferents conceptes o teories. M'hagués agradat llegir-lo tot, però per falta de temps amb treball de recerca i trimestrals només vaig poder llegir el llibre II, llibre IV i llibre VII, que era la part obligatòria.
Però dels apartats que he llegit estic endesacord amb diverses teories o definicions. Començant pel llibre II, no estic d'acord amb el seu concepte de justícia que està molt ben explicat amb el mite del pastor Giges, ja que pensant en la meva manera d'actuar no tinc por de Deu alhora de fer una cosa injusta, sinó que són els meus pares, la policia.. els que m'influeixen en ser just per la por del càstig. A més, quan actuu injustament nosolo pensar en la millor vida a l'Hades i no trobo més facilitat en fer una cosa injusta que una justa, tal com diu en Plató. Referit a l'estat, tot i que al principi hi hagin pocs pobladors, no estic d'acord en que no hi ha necessitat d'un governant, perquè tot i ser pocs sempre hi han conflictes i ningú no podria posar-los d'acord. Valora molt el seu pensament en dir que amb al temps i l'aparicióde tasques o elements secundaris l'Estat s'haurà d'ampliar i per tant es necessitaran Guardians de L'Estat, ja que també hi hauran altres Estat que s'ampliaran i a conseqüència hi hauran les guerres.
En el llibre IV estic d'acord parcialment amb que en l'Estat no hi han d'haver rics i pobres perquè sinó deixarien de treballar i els Guardians en enfrontar-se contra un Estat veí ric, el guanyarenperquè aquest estaria ple d'inexperts que ja són rics i no han practicat o treballat. Dic parcialment, perquè considero que un pobre treballaria per les seves primeres necessitats, ja que sinó al final acabaria morint-se de gana. Referit a l'esperit o les qualitats de l'Estat estic molt d'acord amb totes, ja que tal com ell diu l'Estat ha de ser savi, i per tant, prudent en les accions; ha de servalent perquè és valent el qual és fidel als seus principis en tot moment; ha de ser moderat perquè la moderació fa que tots els habitants de L'Estat reprimeixin els seus desitjos i duguin una vida sense voler més coses del que ofereix l'Estat, i així no hi haurien conflictes entre els ciutadans i governants; per últim ha de ser just, ja que la justícia és la més important, perquè és la qual faràque cada membre de la societat assumeixi la seva tasca i no envaeixi territoris dels altres. Per completar l'Estat, Plató el compara amb l'ànima i no hi trobo res en contra, quan ell el divideix en 3 parts de les quals una part ha de jutjar les altres dues que són lo racional i irracional. Per ser un bon Estat, aquestes 3 parts s'han d'equilibrar i per ell l'Estat perfecte seria una monarquia oAristocràcia depenent del nombre de governants.
En l'últim llibre que vaig llegir, diu que només serà apte per a governar el qual hagi sortit de la caverna i sigui un bon filòsof, cosa que hi estic molt d'acord perquè en el món actual que vivim hi han molts governants que encara no saben que és el bé. Per fer-nos entendre ell fa servir ''El mite de la caverna'', on en una caverna hi ha diversoshomes encadenats de manera que només poden romandre en aquella posició i no poden moure's ni girar el cap. Aquests homes veuen en la paret ombres d'objectes que estan a l'altre canto. Si un dels presoners es lliurés de les cadenes, al tornar-se i veure la llum i veure les coses en el seu autèntic aspecte, seria incapaç de reconèixer-les com veritables, doncs la seva ment s'havia acostumat a nomésveure ombres. Amb el temps aquest s'adonaria de la veritat de les coses i s'acostumaria a la llum. Però si aquest volgués tornar a la caverna aquells el prendrien per boig i matarien, cosa que molts cops passa en la realitat amb filòsofs o savis que intenten explicar coses que molts no entenen i els prenen per bojos, i mai aconsegueixen tenir la raó ja que molts pocs han sortit de la caverna i ja...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Assaig
  • Assaig
  • Assaig
  • Assaig en buit
  • Assaig Berger
  • Assaig Indignació
  • Assaig Sociologia
  • Assaig Cultura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS