Atenea niké

Páginas: 3 (681 palabras) Publicado: 29 de enero de 2012
cel·la

Victòria treient-se la sandalia

FITXA TÈCNICA
Títol: Atena Àptera o Atena Niké
Autor: Cal·lícrates
Cronologia: segle V a.C.
Tipologia: temple
Materials: marbre del Pentèlic
Estil:grec clàssic
Localització: Acròpoli d’Atenes

DESCRIPCIÓ FORMAL
És un temple amfipròstil i tetràstil, que s’aixeca sobre una plataforma (estilòbat) elevada per tres graons (estereòbat). La petitacel·la interior presenta dues pilastres in antis a l’entrada.
Les columnes jòniques de les façanes estan formades per una base amb dues motllures, un fust monolític amb estries de cantells plans, iun capitell decorat amb volutes. L’entaulament s’estructura per mitjà d’un arquitrau dividit en tres franges superposades; el fris, amb un seguit de relleus continus, i la cornisa, semblant a ladórica, sobre la qual es drecen el frontó i els acroteris. La coberta, actualment perduda, era a doble vessant.
En origen, a l’interior del temple hi havia una escultura de fusta policromada querepresentava la Victòria (Niké) sense ales (àptera). Segons la llegenda, la van representar sense ales perquè mai no pogués abandonar Atenes.

ENTORN I INTEGRACIÓ URBANÍSTICA
El temple d’Atena Niké es trobasituat al costat dels Propileus, construïts per Mnèsicles, que donen accés al conjunt d’edificis sagrats que formen l’Acròpoli. Aquest complex urbanístic s’aixeca sobre una plataforma natural de 156 md’altitud que domina la ciutat d’Atenes.

El temple d’Atena Niké està orientat a l’est, cap a la sortida del sol. Cal·lícrates va haver d’adaptar-se a l’espai que li van asignar i això el va obligara prescindir de la pronaos.

FUNCIÓ, CONTINGUT I SIGNIFICAT
El temple era bàsicament un altar d’acció de gràcies dedicat a aquesta deessa grega de la Saviesa i de l’Estratègia en la guerra,patrona de la ciutat d’Atenes.
La construcció es va fer per commemorar el tractat de pau que el polític atenès Càl·lias va signar amb els perses i amb el qual es va posar fi a les guerres mèdiques,...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Atenea Nike
  • Atenea Niké
  • atenea Nike
  • COMENTARI ATENEA NIKE
  • Anàlisi de l'obra arquitectònica Atenea Niké
  • Atenea Niké
  • Atenea Nike
  • ATENEA NIKÉ

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS