aules hospitalaries

Páginas: 15 (3671 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2013
Índex


Presentació de l'espai o entitat 2

Criteris metodològics 4

Exemplificació de com és un dia 9

Proposta d'activitat 10

Valoració grupal 12

Bibliografia/webgrafia 13

Annexes 14

















Presentació de les aules hospitalàries.

Les Aules Hospitalàries són aules escolars ubicades a hospitals que disposen de serveis pediàtrics permanents,i que atenen als infants i joves hospitalitzats en la seva necessitat educativa, d'acord amb el temps d'estada i l'estat clínic de cadascú.

El terme aula hospitalària s’utilitza indistintament per designar tant l’espai físic destinat a l’aula així com per designar el servei que es duu a terme en diferents indrets de l’hospital com són les cambres d’aïllament o les habitacions.

Aquestesaules també permeten a l'infant conviure amb altres nens/es malalts, sentir-se més autònom, millorar la seva autoestima, estructurar el temps en el dia a dia hospitalari, i fins i tot... pot arribar a modificar, en positiu, el record de l'hospitalització. Té com a finalitat que l'infant pugui continuar amb el seu ritme de vida més normalitzat possible.

Actualment, quasi tots els hospitals disposend'aules hospitalàries a causa de la preocupació de la societat per l'atenció escolar dels nens que passen llargues estades hospitalitzats, lluny del seu ambient i amb possibilitat de perdre el curs escolar.

El procés per arribar a aconseguir-ho va ser llarg i complex, ja que va ser a partir de la Segona Guerra Mundial i hagut de principalment a la labor de pediatres i psicòlegs, que aquestsserveis de pediatria van començar a obrir les seves portes. La raó fonamental va estar en les freqüents i severes alteracions psicològiques que sofrien els nens ingressats durant llargs períodes de temps als hospitals, allunyats del seu entorn habitual. Els primers educadors que van entrar en els serveis de pediatria van contribuir, de forma considerable, a la prevenció del "hospitalisme".

AEspanya, les primeres aules van sorgir per als anys cinquanta en centres vinculats a l'ordre hospitalària de Sant Joan de Déu; aquesta iniciativa va ser continuada per altres hospitals. Uns anys més tard, cap al 1965, com a conseqüència de les epidèmies que va sofrir la població infantil, van decidir obrir més aules i així poder ajudar i acompanyar als infants en la seva estada a l'hospital.Després s'han van obrir una sèrie d'aules en diversos hospitals de la geografia espanyola, en concret a l'hospital d'Oviedo, en La Fe de València, a Manresa també sota els germans de Sant Joan de Déu i en els madrilenys: Nen Jesús, Clínic, Gregorio Marañón i Hospital del Rei. Aquestes aules eren depenents de l'Insalud, conegut en aquells dies com el Ministeri de Treball i Seguretat Social. En principiaquestes aules van ser creades amb la idea d'atendre la demanda que hi havia per part de la societat per atendre a nens amb determinades malalties, com la poliomelitis, paràlisi cerebral, Síndrome Tòxica, etc. Es pretenia, en aquests moments inicials, més entretenir als nens que portar amb ells un seguiment escolar, segons el programa del seu col·legi d'origen.

Aquesta iniciativa va tenir laseva continuació en 1974, arran de l'obertura de l'Hospital Nacional de Paraplègics, a Toledo. En aquest moment es va crear una Secció Pedagògica, composta de cinc aules, biblioteca, secretaria i una sala de professors, amb quatre mestres. La missió d'aquesta Secció era atendre les necessitats educatives dels nens i adults ingressats, cobrint així una demanda cada vegada més estesa en la societatespanyola.

El temps ha demostrat que el treball dels docents dins l’entorn sanitari millora les condicions de vida de l’infant, com a estímul i motivació per continuar aprenent quan és a l’hospital o en els períodes de convalescència, quan ha de romandre a casa.

Arran del que es disposa en la Llei Orgànica d'Ordenació del Sistema Educatiu (LOGSE) i la Llei 13/1982 de 7 d'Abril d'Integració...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Aulas Hospitalarias
  • Aulas Hospitalarias
  • Aulas Hospitalarias
  • aulas hospitalarias
  • Aulas hospitalaria
  • Aulas hospitalarias
  • aules hospitalarias
  • aules hospitalarias

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS