Autoria Tirant lo Blanc

Páginas: 2 (399 palabras) Publicado: 12 de febrero de 2014
Què passa amb l’autoria del Tirant lo Blanc?

Tirant lo Blanc va ser escrit per l’escriptor valencià Joanot Martorell. Quan aquest va morir l’any 1468, la novel·la encara no havia estat portada al’impremta. L’obra va arribar a mans de Martí Joan de Galba, que era amic de Martorell. A partir d’aquí, hi ha diverses teories sobre la intervenció de Joan de Galba a Tirant lo Blanc.
Una de lesteories és que Martí Joan de Galba va acabar l’obra abans de portar-la a l’impremta. Però la majoria de filòlegs asseguren que Galba només va portar-la a imprimir, ja que va morir 6 mesos abans de lapublicació del llibre, l’any 1940, i ell no era escriptor ni tenia cap relació amb la literatura. Per altra banda, però, es diu que l’impressor podria haver afegit alguna cosa a la novel·la.
En l’edicióoriginal hi ha un pròleg de Joanot Martorell i una última pàgina escrita per el que se suposa que podria ser el segon autor de la novel·la, Martí Joan de Galba. Els partidaris que Joanot Martorell vaser l’únic autor del Tirant lo Blanc es basen en la dedicatòria que apareix a l’inici de l’obra i l’anàlisi literari d’aquesta; mentre que els teòrics que creuen que va ser escrita també per Joan deGalba, es fixen en el final i en l’estil del llenguatge. Afirmen que Galba podria ser més que l’editor de l’obra.
Existeixen diverses opinions sobre les parts que va escriure cada autor. Martí deRiquer, gran especialista en la literatura medieval, estava convençut que la intervenció de Joan de Galba en l’obra va ser progressiva des del capítol 349 fins al final de la novel·la. Però anys méstard, coincidint amb la celebració del cinquè centenari de la publicació de Tirant lo Blanc l’any 1990, de Riquer va afirmar que Martorell va ser sense cap mena de dubte, l’únic autor del llibre.L’altra teoria és que Joan Roís de Corella va acabar l’obra. Però cal destacar que això només són teories. La única cosa que sabem segur és que Joanot Martorell va escriure el Tirant lo Blanc i que va...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • Tirant lo Blanc
  • tirant lo blanc
  • Tirant Lo Blanc
  • Tirant lo blanc
  • TIRANT LO BLANC

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS