Béla bartók: el descobriment del folklore

Páginas: 32 (7824 palabras) Publicado: 10 de diciembre de 2011
BÉLA BARTÓK
El descobriment del folklore

Música, historia i societat

ÍNDEX

1. INTRODUCCIÓ
2. BIOGRAFIA
3. ESTUDI ESTILÍSTIC DE LA SEVA MÚSICA
4. CONTEXTUALITZACIÓ HISTÒRICA DE LA SEVA MÚSICA
5. ANÀLISI MUSICAL
6. BIBLIOGRAFIA

1. INTRODUCCIÓ
Pels qui van conèixer Bartók els deixà al record un home recollit, modest, de conversa neutra i sense lluentor.Aquesta amenitat contenia una intransigència apassionada exhibida en diverses polèmiques respecte al folklore, i que ho impulsés, en el moment de la seva protesta contra el nazisme, fins a l'exili. Era de físic prim i de petita talla; el seu rostre, de trets extremadament fins, estava animat per la rectitud i la ingenuïtat d'una mirada molt blava. Era un excel·lent pianista, i va donar nombrososconcerts a les grans ciutats d'Europa i dels Estats Units; encara es conserven alguns enregistraments seus que realitzés en diversos períodes de la seva carrera.
Les primeres obres de Bartók expressen influències clàssiques i romàntiques al mateix temps que reflecteixen una obstinada voluntat de crear una música veritablement hongaresa. Per això no pot conformar-se amb un cert color gitano rapsòdicque el seu pintoresc exterior no expressa la veritable música d'un poble. En això se separa violentament de Liszt i dels seus imitadors. Surt a explorar fins i tot aquelles províncies de difícil accés amb un gravador com a equipatge essencial.
Periòdicament, durant tota la seva existència, anirà a la recerca de documents folklòrics autèntics, ja sigui per descansar del seu treball de compositor,ja, potser, per refrescar la seva inspiració. Aquestes excursions resultaran en un nombre impressionant de melodies recollides i antagòniques, segons l'enregistrament, amb una finesa d'oïda i una minúcia rítmica que només poden suscitar l'admiració. Finalment, anotava el folklore sense forçar-ho en absolut a entrar en el marc de la rítmica i de les escales acadèmiques. D'aquesta manera ens vadeixar treballs fonamentals sobre el folklore d'Hongria, de Romania i d'Eslovàquia. El seu últim viatge, en 1935, va ser dedicat als àrabs de Biskra i als turcs de Anatòlia.
Per a l'opinió general és, després de Stravinsky, l'únic músic d'avantguarda que s'hagi imposat totalment. D'altra banda, el seu recurs a l'esperit del folklore va ser un argument decisiu en mans dels «nacionalistes» musicals:Bartók seria l'únic representant d'una música humana, enfront dels investigadors abstractes i sense entranyes de l'Escola de Viena i a l'intel·lectualisme cosmopolita de Stravinsky. En realitat, després de la Segona Guerra Mundial, la seva música va adquirir una gran popularitat, i van ser nombrosos els epígons que van cedir a un cert activisme fictici de l'escriptura, d'inspiració exterior a lavertadera pulsació de Bartók. Després d'haver estat ignorat durant molt temps, es va convertir en el nom bàsic de la vanguàrdia. Bartók se situa entre els «cinc grans» de la música contemporània, al costat de Stravinsky, Webern, Schónberg i Berg. No obstant això, la seva obra manca de la unitat profunda i de la novetat de Webern, del rigor i l'agudesa de Schónberg, de la complexitat de Berg, deldinamisme vigorós i controlat de Stravinsky. Falta una coherència interna en el llenguatge, pal·liada per una imaginació fèrtil en invencions a curt termini. Quant a la utilització del folklore sota aquesta forma directament assimilada, fins i tot en la seva més valerosa autenticitat, només és un residu dels impulsos nacionalistes -del segle XIX, que es van estendre de Rússia a Espanya.

2.BIOGRAFIA
BÉLA BARTÓK va néixer el 25 de març de 1881 en Nagy-Szentmiklos, petita ciutat provinciana d'Hongria. La seva família, orgullosa de les seves aptituds, va admetre fàcilment que triés la carrera musical. En primer terme va estudiar a Bratislava, després a Budapest. En l'Acadèmia Real d'aquesta última ciutat va estudiar piano amb István Thomán, per mitjà del qual va rebre la tradició...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bela Bartok
  • Bela Bartok
  • Bela bartok
  • Bela bartok
  • Bela Bartok
  • “Ensayo, BELA BARTOK”
  • Béla bartók de szuhafő
  • Béla Bártok

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS