Bela bartok

Páginas: 3 (615 palabras) Publicado: 16 de febrero de 2012
REFERAT

ARNOLD SHONBERG

ANALIZA OP.19 NR 2 (6 MICI PIESE PENTRU PIAN )

MargescuIrina an I. TAM

Cele ,,6 piese mici pentru pian” reprezinta compozitii de o concizie aforistica extraordinara si sunt deosebit de carateristice atat marelui compozitor Arnold Shonberg cat si perioadeisale timpurii de atonalism.
Fiecare miscare are o stare de spirit specific care exprima substanta muzicala intr-o forma extreme de condensata.,,Muzica mea trebuie sa fie scurta,in doua note nuconstruit dar exprimat .Acesta este modul in care omul simte “spunea A. Shonberg.
Unul din cele mai clare exemple de interdependenta a formelor si a limbajului muzical apartinand secolului XX il reprezintalucrarea de fata ,,6 piese mici pentru pian “ op 19.
Cea de-a doua piesa din aceasta lucrare ar putea servi ca o paradigma a evolutiei limbajului si a formei in compozitia atonala a primelordecenii din sec. XX.
In op 19 nr. 2, Shonberg dezvolta un limbaj in care functiile major si minor sunt subordonate sonoritatii.Piesa se deschide cu o ritmica ostinato care se repeta la fiecare masurareiterand terta mare sol-si.Aceasta are un efect ca cel de pedala intr-o compozitie tonala.
Shonberg stabileşte o ierarhie complex de sonorităţi într-o perioadă foarte scurtă de timp (nouă măsuri). În prima parte a piesei (m 1- 3 )  el se concentrează pe trei intervale. Două dintre acestea terte mari si mici, conduc  argumentul piesei înainte.
Terta mare  este accentuata  prin repetareaconstantă, în timp ce cea mica este accentuata prin transpuneri multiple. Un al treilea interval,
secunda mica, creează miscare si conexiune. Interacţiunea de terte mari si mici creează un mecanism deînchidere care este extins cea de-a doua şi cea de-a treia parte  şi care în cele din urmă defineşte închiderea piesei intregi.
In partea a doua terta mare are prioritate asupra tertei mici, şi cele...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bela Bartok
  • Bela bartok
  • Bela Bartok
  • “Ensayo, BELA BARTOK”
  • Béla bartók de szuhafő
  • Béla Bártok
  • Bela Bartok
  • Bela bartok

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS