Bacteris

Páginas: 5 (1156 palabras) Publicado: 3 de abril de 2013
Els bacteris són organismes unicel·lulars microscòpics i relativament senzills. Tenen escasses estructures internes i el seu material genètic no està rodejat per una membrana nuclear especial, per aquest motiu els anomenem procariotes. Tenen una mida que pot oscil·lar entre 1,5 micròmetres(µm).
Hi ha quatre tipus de bacteris segons la seva forma:
Bacils, en forma de bastó
Cocs, de formaesfèrica
Espirils, en forma de bastó cargolat
Vibrions, en forma de coma ortogràfica
Els cocs poden dividir-se en diferents direccions, per la qual cosa poden presentar diferents agrupacions que reben el nom de diplococs, si formen parells, estreptococs, si formen cadenes, estafilococs, si formen raïms d’individus, o sarcines, si formen associacions tridimensionals regulars.

ESTRUCTURA BACTERIANAL’estructura bacteriana és més simple que la de les cèl·lules eucariotes, però en canvi la seva estructura superficial es més complexa. Els elements que estan presents en tots el bacteris i són indispensables per a la vida bacteriana són: la paret cel·lular, la membrana plasmàtica, citoplasma, ribosomes i regió nuclear. També poden estar presents la càpsula bacteriana, els flagels, pèls,endòspores i inclusions citoplasmàtiques.
PARET CEL·LULAR o BACTERIANA: És una cobertura rígida que dóna forma a la cèl·lula bacteriana. Té una grandària d’entre 50 i 100 (A). Les seves funcions són:
Protegir els bacteris de canvis externs adversos
Ajuda a mantenir la morfologia de la cèl·lula
Proporciona al bacteri resistència als antibiòtics.
Permet el pas selectiu d’algunes substàncies
Estàimplicada en la patogenicitat del bacteri
Els bacteris s’han classificat durant molt de temps com bacteris gram positiu i gram negatiu, en funció del seu comportament en front a la tinció de gram.
La paret cel·lular dels gram positiu està formada per mureïna i àcids teïcoics, té una composició baixa de lípids.
Els bacteris Gram - posseeixen una paret amb una capa prima de peptidoglicà. Per sobred’aquesta capa prima de peptidoglicà hi ha una segona membrana. És també una bicapa lipídica que es diferencia d’una membrana típica en que la semimembrana externa esta constituïda per lipopolisacàrids en comptes de fosfolípids; també conté proteïnes i lipoproteïnes

Hi ha altres bacteris que no presenten paret cel·lular, uns són les pertanyent al gènere micoplasma, i altres són els bacterisque habitualment tenen però que l’han perdut.

MEMBRANA PLASMÀTICA: Fina estructura extensa per dintre de la paret cel·lular, tancant el citoplasma de la cèl·lula. Té uns 75 A de gruix. Té les funcions de:
Actua com a barrera selectiva
Intervenen en la degradació de nutrients i en la producció d’energia
En alguns bacteris es troben pigments i enzims implicats en la fotosíntesi
La membranaplasmàtica està composta per: fosfolípids i proteïnes, tot i que també presenta glicolípids.
Hi podem trobar mesosomes, que són plegaments de la membrana plasmàtica. Són grans i irregulars, no existeixen a les cèl·lules eucariotes, la seva funció és la de dirigir la duplicació de l’ADN bacterià i la realització de la respiració cel·lular.
CITOPLASMA: Tot el conjunt d’inclusions i orgànuls dela cèl·lula. Les seves funcions són:
Engloba els orgànuls cel·lulars, incloent el nuclèol, ribosomes, depòsits de reserva, vacúols...
Està format per un 80% d’aigua, enzims, ions i alguns principis immediats.
REGIÓ NUCLEAR: Es tracta d’una zona a l’interior del citoplasma on es troba acumulat l’àcid nucleic. Els àcids nucleics transmeten la informació genètica de la cèl·lula sobre estructuresi funcions cel·lulars. La regió nuclear és un nucli difús, ja que no està rodejat per cap membrana. Conté una única molècula d’ADN bicatenari, formant el cromosoma bacterià.
A més a més de l’ADN cromosòmic, poden existir unes estructures denominades plasmidis formades per molècules circulars d’ADN. Es repliquen independentment, es poden transmetre d’un bacteri a un altre i transporten gens...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bacteris grampositius
  • Bacteris grampositius
  • Bacterisida
  • Bacteris
  • Bacteris
  • Bacteris 2n batx
  • bacteris
  • virus bacteris y prootosos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS