Bartolomeu Rossello Po rcel

Páginas: 6 (1271 palabras) Publicado: 9 de marzo de 2015
Bartolomeu Rosselló – Pòrcel
1. Aspectes biogràfics:

Bartolomeu Rosselló - Pòrcel (1913 – 1938). Poeta mallorquí. Va néixer a Mallorca. Va morir amb l’edat de 25 anys. Va ser molt amic de Salvador Espriu. Amb 10 anys va ingressar a l’institut Balear a cursar els estudis de secundaria. Un professor d’aquell institut, Gabriel Alomar, va ser un gran influent cap al gènere líric. El pressionaperquè escrigui i publiqui. Al acabar els estudis amb matricula d’honor, el primer any de carrera l va cursar a Barcelona amb els diners de la Beca per estudiar dos carreres, filosofia i lletres, i pedagogia. Va marxar a la residencia d’estudiants. Dedica un poema a Salvador Espriu. Dins la residencia hi havia una revista i Rosselló se’n va encarregar d’ella i de tot el que s’escrivia.
El 14/04/31 República Espanyola (s’interessa pels republicans)
1933  Pública 1r llibre de poemes (Nou poemes)
1933  Marxa pel mediterrani amb creuer junt amb altres estudiants. Escriu el poema (Sonet Marí)
1934  Publicació del sonet Marí i publicació de “Quaderns de sonet).
1935  Acaba la carrera i marxa a Madrid a fer la tesi doctoral, però al 36 esclata la guerra civil i ha de passar a lesoposicions. Ha de tornar a Barcelona i treballar de professor.
L’obliguen a fer de soldat, situació que l’angoixarà molt. Així dons, no escriu com li agradaria.
1937  Li detecten tuberculosi
1938  Mort a casa de tuberculosi. Publicació “Imitació del foc”

2. Influencies i contextualització

Poeta de l’època del 36 junt a Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Rosa Leveroni i Marius Torres. Poetes queveuen com totes les seves expectatives de futur s’estronquen a causa de la Guerra Civil. Davant d’això, alguns marxen a l’exili i els altres lluiten de manera possible fent una resistència cultural.
Reunien les característiques que influeixen del noucentisme (Josep Carner) és el rigor formal.
En el primer lloc, l’escola mallorquina és la voluntat de perfecció, molt influïda per logrec-clàssic.
En segon lloc, és la naturalesa o paisatge.
En tercer lloc, l’influencia del post – simbolisme. Un derivat és la “poesia pura” que elimina tot el que sigui superflu. També utilitza el culturalisme i el purisme.
Els seus poemes acostumen a derivar de la seva pròpia formació. Pren influència de Carles Riba (Les elegies de Birville), també de Paul Valiry, Rilke, i de Josep Carner en la sevasegona etapa.
També pren influencia del moviment d’avantguarda. Altres autors importants van ser Apollinaire i Èluard (Surrealisme)
De cares al barroc és va veure interessat en la contraposició (antítesi), en les contrarietats. Els autors més destacats van ser Gorgorà, Quevedo i F.V. Garcia.
Va tindre influencia de la generació del 27 on apareixen autors com Lorca. És un tipus de poesia moltpropera. La generació del 27 s’influeixen pel “purisme” i pel moviment d’avantguarda, el surrealisme de cares al somni, ambients irreals on té una gran semblança en la poesia de Lorca.
Altre influencia és el neopopularisme, que consistia en una tendència literària que va influir molt en Lorca. Consistia en agafar cançons tradicionals més bé infantils i les transformaven amb un aire poètic.

3.Obra poètica

1933 – Nou poemes
Té de característiques com si fos un esborrany de la seva vida. Depenen del poema podem trobar una influència mallorquina. La qüestió de les avantguardes i de les frases inconnexes que en poesia tenen sentit, oracions d’el·lipsi (frases més breus que donen sensació de rapidesa). L’aparició dels primers símbols com poden ser el vent o el foc que va repetint durantels seus poemes. Cada vegada li don un sentit simbòlic més profund. Utilitza el paisatge com a reflexió de l’estat d’ànim del poeta. Crea imatges on es necessita la imaginació del lector. Utilització abundant del color i dels sentits (so – cursa).
A nivell de sintaxi trobem sintagmes sense verb, com feien els futuristes, sense puntuació, pretén saber quins efectes causa al lector. Frases breus...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Bartomeu Rossell P Rcel
  • PO
  • Po
  • PO
  • Bartolomeu Dia1
  • Bartolomeu Dia1
  • Pedro rosselló
  • Esquema De Rossell

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS