Biografia josé marti

Solo disponible en BuenasTareas
  • Páginas : 2 (299 palabras )
  • Descarga(s) : 0
  • Publicado : 19 de enero de 2012
Leer documento completo
Vista previa del texto
BIOGRAFÍA: ( José Martí)
José Martí ( José Julián Martí Pérez ) va ser un pensador i polític cubà de la segona meitat del segle XIX. Va néixer a La Havana el 28 degener de l’ any 1853. De pare valencià i mare tenerifina, estava interessat l’art i la pintura.
Als 16 anys va ser empresonat a causa de les seves ideesindependentistes, i deportat a Espanya anys més tard (1871), on va començar el seu activisme a favor de la independència de la llavors colònia espanyola de Cuba i va acabar elsseus estudis a la universitat de Zaragoza, on es va llicenciar en lletres , filosofia i dret. Després de viure uns anys a França, va anar a Mèxic i seguidament aGuatemala, on va fer de professor a la universitat nacional i va conèixer la seva esposa.
L’any 1878 va tornar a Cuba, però degut a les seves contínues activitatsrevolucionàries, un any després, el van tornar a desterrar.
Es va traslladar als Estats Units, on va exercir de periodista durant més d’una dècada. L’ any 1881 es traslladànovament a Nova York, on va assumir el seu punt culminant per la lluita de la independència de Cuba fins que l’any 1892 fundà el “Partido Revolucionario Cubano”.
Va esdevenircap i delegat del partit, i l’ any 1895, a Santo Domingo, va redectar el Manifest de Montecristi, en el que es predicaven les seves idees i interessos així com unaguerra sense odi.
Un mes mes tard, en un intent de tornar a cuba, va morir a mans dels espanyols.
Cal destacar que José Martí fou un importantn poeta i que durant elsseus últims anys de vida es va dedicar a escriure diferents poèmes i articles, una d’ elles “Ismaelillos”. És considerat el precursor del modernisme Iberoamericà.
tracking img