BIOLOGIA

Páginas: 12 (2996 palabras) Publicado: 19 de septiembre de 2015
UNITAT 1- ELS MICROSCOPIS I LA TEORIA CEL·LULAR
1.LA TEORIA CEL·LULAR
La cèl·lula és la unitat estructural i funcional dels éssers vius.
La primera teoria cel·lular la van fer simultàniament:
-Schleiden, en el camp de la botànica
-Schwann, en el camp de la zoologia
No obstant això tots dos van sostenir idees errònies sobre l’origen de les cèl·lules.
De fet va caldre l’aportació d’un metgealemany, Virchow per a desenvolupar i completar la teoria cel·lular de Schleiden i Schwann.
Microscopi. Dades cronològiques.
-50 d.C: Sènca: Utilitzar per llegir uns globus convexos plens d’aigua.
-1575: Es fan les primeres ulleres per a miops.
-1590: Primer microscopi compost (o amb dues lents: ocular i objectiu)
-Hooke, observa una fina làmina de suro amb un microscopi compost de pocs augments.Impressionat per la semblança que l’estructura té amb les cel·les d’un rusc d’abelles, diu que és formada per cèl·lules.
-Leeuwenhoek:Descobreix i descriu la vida microscòpica (protozous i espermatozoides) i fins i tot entreveu bacteris. Tot això amb els seus microscopis (de fet lupes, ja que només tenen una lent molt petita muntada sobre un suport)
-Robert Brown: descobreix el nucli cel·lular.()-Boveri: observa i descriu la meiosi en les cèl·lules animals
-Staburguer: observa i descriu la meiosi en les cèl·lules vegetals
-Ramón i Cajal: postula la teoria de la neurona
-Ruska: primer microscopi electrònic
Teoria cel·lular actual:
-La cèl·lula és una unitat estructural dels éssers vius: És la part viva més petita i amb l’organització més senzilla. Tots els éssers vius són constituïtsper una o més cèl·lules.
-La cèl·lula és la unitat funcional (fisiològica) dels organismes: La cèl·lula és capaç de dur a terme totes les reaccions químiques necessàries per mantenir-se viva.
-La cèl·lula és la unitat reproductora dels éssers vius: Tota cèl·lula deriva per divisió d’una cèl·lula anterior. En molts organismes la reproducció queda a càrrec de les cèl·lules reproductores (gàmets,espores..)
-En els organismes pluricel·lulars, les cèl·lules s’agrupen formant teixits (cèl·lules que tenen la mateixa estructura i duen a terme la mateixa funció)

2.ELS MICROSCOPIS I L’ESTUDI DE LA CÈL·LULA
El microscopi clàssic és un instrument òptic que funciona amb lents d’augment. És basen en la combinació de dues lents, l’objectiu i l’ocular (que augmenten la imatge). Un tercer sistema delents, és el condensador, que concentra el feix de llum que arriba a la preparació.
Longitud aparent= longitud real x augment (ocular x objectiu)
2.1.Els microscopis electrònics
El microscopis electrònics fan servir feixos d’electrons en comptes de llum i bobines electromagnètiques en lloc de lents. 2 tipus:
-Microscopi electrònic de transmissió es basa en el fet que els electrons que travessenuna mostra, quan col·lisionen amb els àtoms d’aquesta són dispersats (canvien de direcció de propagació) i poden ser interceptats sobre un suport/pantalla que proporciona imatges visibles.
-Microscopi electrònic de rastreig, les imatges es formen a partir dels electrons secundaris que emet la superfície d’una mostra quan és escombrada per un feix d’electrons interns.

L’estudi de la cèl·lula haprogressat no han sols gràcies als microscopis, sinó també a la conjunció i al desenvolupament de nombroses tècniques que han fet possible millorar la preparacions microscòpiques.
Entre aquestes tècniques cal esmentar la microtomia (tallar làmines molt fines, completament transparents), la citoquímica (química de la cèl·lula), que ha desenvolupant tècniques bioquímiques com la centrifugació(separació de partícules) i la radiobiologia.
Les unitats mètriques usades en la citologia (branca de la biologia que s’ocupa de l’estudi de la cèl·lula): mil·li (10-3m), micro (10-6m), nano (10-9m)




3.L’ORGANITZACIÓ PROCARIOTA I EUCARIOTA
La generalització de l’ús del microscopi electrònic ha fe possible conèixer amb detall la ultraestructura cel·lular i establir les principals diferències entre...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia
  • Biologia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS