Bombardeigs A Les Centrals Hidroelèctriques Catalanes

Páginas: 3 (554 palabras) Publicado: 14 de diciembre de 2012
BOMBARDEIGS A LES CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES
L’any 1936, el SEUC (Serveis Elèctrics Unificats de Catalunya), elabora tot un seguit de normes generals per protegir-se dels bombardeigs des de lescentrals hidroelèctriques i des dels campaments on hi vivien els treballadors d’aquestes centrals.
El 14 de febrer de l’any següent, el món veurà com cauen les primeres bombes a la central de la ciutat deSaragossa i tres dies més tard, després del bombardeig a Osca, el tinent Runze i companyia tornaran a la base de Saragossa.
El 19 de febrer del mateix any, la Legió Còndor bombardeja la canonada ila cambra d’aigües de la central de Capdella i l’esquadrilla del tinent Runze bombardeja les comportes de la central de Sant Llorenç de Montgai.
Hem de tenir molt en compte que la construcció decentrals hidroelèctriques propicià l’aparició d’una classe obrera que contrastà amb el modus vivendi tradicional d’aquesta zona dels Pirineus. És a partir d’aquí que podem presentar l’interessantíssim temade les centrals hidroelèctriques col·lectivitzades.

COL·LECTIVITZACIÓ DE LES CENTRALS HIDROELÈCTRIQUES
Arran del fracàs de l’aixecament militar del 1936 a Catalunya, es viurà un períoderevolucionari que obligarà a molts empresaris propietaris de les centrals hidroelèctriques, a fugir a l’estranger o a zones on va triomfar el cop d’estat del bàndol nacional.
Era el moment perfecte per a quèintervenissin les organitzacions sindicals obreres a fi de donar continuïtat a la producció d’energia hidroelèctrica, sota el comandament de comitès controlats per la pròpia classe obrera local.
Laintervenció i la incautació de les centrals per part del comitès locals, topava amb els interessos del Comitè de Control Obrer, format sobretot per membres de la UGT i la CGT, que en voliencentralitzar el control per poder prendre part de la direcció d’aquestes centrals. Afortunadament, a l’Octubre del mateix any s’unifiquen aquests organismes creant el SEUC sota l’estructura del del Decret de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Centrals de fusió
  • centrals nuclears
  • Centrals Nuclears
  • Centrals Hidroelectricas
  • Centrals térmiques
  • Centrals hidroelectricas
  • Centrals Nuclears
  • Centrals Marítimes

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS