caca

Páginas: 12 (2842 palabras) Publicado: 3 de enero de 2015
Koúros i Kóre
Context Històric:
Aquest tipus d'escultura sorgeix entre els anys 510 aC i 500 aC. Per tant, el Koúros i la Kóre pertanyen a l'època arcaica. Aquesta època es caracteritza per una edat fosca a inicis del segle XIII aC de la qual no ens han arribat escrits perquè l'escriptura desapareix, es produeix un col·lapse de la població micènica i arriba a Grècia un nou poble, els doris.Seguidament, s'inicia un procés de la formació de la polis en tota Grècia. El govern d'aquestes està a les mans de l'aristocràcia. Molts habitants d'aquestes polis emigren per fundar noves colònies a altres terres per l'augment de la població i la falta de recursos. És el començament de la colonització grega pel Mediterrani. Sorgeixen ciutats d'una classe intermitja dedicada al comerç i exèrcitsde ciutadans. Al final de la tirania, Solón promulga una nova constitució, Pisístrato governa Atenes i és succeït pels seus fills que inicien un règim de terror.
Segons la mitologia grega, Dèdal va aprendre escultura a Egipte i després va treballar a Creta. També s'explica que les seves escultures van ser les primeres en caminar. Aquesta llegenda concorda amb les dades històriques que parlen decontractes comercials i culturals amb Orient i viatges per la vall del Nil. En aquests viatges els grecs van veure estàtues colossals egípcies que caminaven, tenien una certa rigidesa, simetria i frontalitat. Aquestes característiques coincideixen amb les del Koúros.
Descripció formal:
El Koúros i Kóre presenten unes característiques formals comunes: simetria, frontalitat i ús de la geometriaper a certs elements corporals. Escultura exempta de marbre. La seva simetria es pot observar en que es pot traçar perfectament un eix central dividint l'estàtua en dues meitats exactament iguals a excepció del seu braç en el cas de la Kóre i la cama avançada en el Koúros. Aquets dos elements són els que trenquen la rigidesa de l'escultura. Un altre aspecte destacat és l'actitud hieràtica quemostren les dues figures. És determinada per la posició frontal del cos i del rostre. La disposició del pèplum o túnica en la koré ajuda a això i fa que els plecs caiguin verticalment. Podem trobar elements geomètrics que desnaturalitzen a la formació de la cabellera de la kóre, en algun detall del rostre com els seus ulls atmellats, en el tors o en els relleus de la roba. També cal destacar que estroben restes de policromia a la figura femenina tant als cabells com al rostre o al brodat de la túnica i això mostra la presència de coloració en l'estàtua grega des del principi.
Temàtica i funció
Durant la Grècia arcaica, la figura masculina atlètica despullada, tal com es practicava l'esport, va ser esculpida amb molta freqüència. Els koúros normalment eren confosos amb la imatge del déuApol·lo o amb alguna persona important. Segons fonts escrites conservades, eren representacions que es feien en honor de grans atletes guanyadors als importants jocs d'Olímpia. A més a més, a la inscripció esculpida a la base es commemora una victòria esportiva i també va ser l'estàtua funerària en honor de Kroisos, mort en combat.
Kóre significa donzella i aquestes eren estàtues votives petites que esdedicaven al culte. Solien portar una fruita, flor o animalet en una mà i sempre eren representades vestides.

Guerrers de Riace
Context històric:
Els Guerrers de Riace daten dels anys 460-430 aC, és a dir, de l'època clàssica. Aquesta època es caracteritza per la introducció a Atenes del govern democràtic per Clístenes. Es vol enfortir el poder naval d'Atenes i fortificar el port de ElPireo. El rei persa Darío I envaeix Grècia. L'exèrcit persa es dirigeix a Atenes, s'enfronta als grecs i allà els perses pateixen la derrota. Jerjes, successor de Darío, prepara la segona invasió a Grècia. Es venç als espartans a les Termópilias, la flota atenenca derrota als perses a Salamina i finalment una col·lisió de ciutats gregues els venç. Els perses abandonen Grècia. Atenes es converteix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS