Caca

Páginas: 4 (834 palabras) Publicado: 4 de febrero de 2013
EL SEGLE XIX A CATALUNYA
Context històric i cultural:
El segle XIX comporta per a Catalunya un redreçament polític, econòmic i cultural.
- Políticament: és una època de trasbals i canvis. D’unabanda, es produeix el trànsit de les monarquies absolutes als sistemes parlamentaris; d’altra banda, l’economia agrària dóna pas a la industrialització i al creixement de les ciutats. En el marcespanyol, aquests canvis provoquen guerres i conflictes importants. Catalunya, però, pren consciència en aquest segle de la seva identitat com a poble i comença a afirmar-se políticament.
- Econòmicament:Catalunya prospera en el comerç amb les colònies americanes i inicia el camí de la industrialització molt abans que la resta de l’Estat. La burgesia catalana és una classe poderosa que marca el camí dela política i la cultura.
- Culturalment: Catalunya inicia la recuperació després de tres segles de recessió. El Romanticisme fomenta el desenvolupament del sentiment nacionalista, les novescondicions socials i econòmiques són favorables: aquests i altres factors donen pas a la Renaixença.

LA RENAIXENÇA
La renaixença és un moviment que té com a finalitat la recuperació social, política icultural de Catalunya després de tres segles de Decadència. El Romanticisme europeu, que afavoreix l’estudi del passat dels pobles, influeix positivament en les terres catalanes: el coneixement delpassat medieval(d’esplendor, política, cultural i literària) obre les portes a la consciencia diferencial catalana i a l’ intent de recobrar una identitat perduda:
El programa de la Renaixença presentaels punts següents:
- Reconstrucció de la història de l’ edat mitjana.

- Divulgació dels clàssics medievals.

- Recull de llegendes i poesia de tradició oral.

- Fixació d’ un model de llengualiterària.

- Creació de premsa i editorials.

- Potenciació de les institucions.

Va promoure el conreu de la literatura en català mitjançant els Jocs Florals, antiga festa medieval. Els Jocs...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca
  • Caca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS