Cançó de falda

Páginas: 5 (1132 palabras) Publicado: 20 de marzo de 2013

1. DESCRIPCIÓ I CARACTERÍSTIQUES DELS JOCS DE FALDA.

Els jocs de falda, acompanyats de cantarelles, són els primers contes que han d'escoltar els infants. La tradició dels jocs de falda està en tots els temps i cultures i són una eina privilegiada per fomentar la interacció i la comunicació amb els infants.
Amb els jocs de falda es treballa el tacte, la mirada, el moviment, la veu, iperquè no, també l'afecte.
Serveixen per aprendre, per conèixer l'entorn i també per enfortir vincles emocionals i afectius.

En els primers anys de la vida dels infants és quan es creen les primeres relacions afectives, primer amb els pares i la família i més endavant, amb els educadors/es i els seus iguals.
És molt important la relació individualitzada nen/a-adult, ja que suposa un primer esglaóen la descoberta que fan d’ells mateixos i del seu entorn immediat.
A les escoles bressols els nens i nenes comencen ha establir aquest vincle amb diferents activitats quotidianes, cobrint les seves necessitats bàsiques, a través de les diferents activitats i amb la relació amb els seus companys i educador/es.
Un dels que el possibiliten són els jocs de falda. L’educador/a, tot jugant amb elnen/a assegut a la falda, li transmet el seu afecte, li fa moixaines, el gronxa, capta la seva atenció amb la mirada i es comunica amb ell/a.
Aquests jocs permeten establir una relació molt íntima entre el nen/a i l’adult. El joc de falda el considerem com un joc, en un principi iniciat per l’adult, expressat per una cantarella o cançó i que comporta un contacte directe individualitzatnen/a-adult.
Molts cops té un caràcter totalment espontani, d’altres és provocat per l’interès de l’adult o del propi infant.

Aquests jocs tenen una doble progressió:

a) Segons el moment del curs:
A principi de curs hi haurà uns jocs més relacionats amb el procés d'adaptació. Aquests afavoriran més la seguretat, el consol i la relació afectiva, tan necessaris en aquesta etapa.
Un cop passadal’adaptació, hi haurà situacions en què seran propicis uns altres jocs: jocs per animar i engrescar, jocs per relaxar, etc.
També hi haurà moments concrets, dins l’activitat quotidiana de la classe, com l’estona del canvi de bolquers, en què afavorirem aquest tipus de joc.

b) Segons la relació adult-nen:
• En un principi és iniciat per l’adult.
• Més endavant el nen/a ho demana a l’adult.
•Al final del procés es pot arribar a establir aquesta relació entre els mateixos infants.

Es considera que els jocs de falda no s’han de deixar de fer en aquesta edat, sinó que s’han de continuar realitzant en edats posteriors, ja que afectivament el nen/a continua necessitant aquests tipus de joc. Per altra part, són un pas previ als jocs dansats, col·lectius i rimats.

2

2.EXEMPLES DE JOCS DE FALDA

A continuació, exposem uns quants exemples de diferents jocs de falda. Estan classificats segons l'època o estat maduratiu de l'infant i segons el moment del dia o activitat quotidiana que s'estigui realitzant.

a) Jocs per a l’època d’adaptació:
Ball manetes
Les campanes de Salom

Aquests dos jocs en concret, pel seu caràcter més individualitzat i íntim, es fanprioritàriament en aquesta època d’adaptació, ja que afavoreixen el contacte afectiu amb l’adult i li donen seguretat i consol, tan necessaris en aquesta època.
Ball manetes,
toca galtetes,
toca-les tu,
que les tens boniquetes.

És molt important la suavitat i el ritme i l’alegria que s’hi posi. L’infant s’asseu a la falda, encarat a l’adult. També es pot fer estirat. Se l’agafa per l’avantbraçi se li fan picar les mans, seguint el ritme de la cançó. Es pot fer picant les galtes del nen o de la nena, o de l’adult, segons el moment.

Bim!, bom!,
les campanes de Salom
toquen a festa i fan:
bim!, bom!, bim!, bom!

L’adult té el nen/a a la seva falda, mirant-se tots dos i agafant-se les mans. S’inicia llavors el balanceig, que serà suau, intentant seguir el ritme. El balanceig...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La Falda
  • faldas
  • Faldas
  • Historia De La Falda
  • historia de la falda
  • Costura Faldas
  • artesanias la falda
  • Historia De La Falda

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS