Cansoneta leu i plana

Páginas: 2 (471 palabras) Publicado: 22 de octubre de 2013

Comentari de text: “Cansoneta leu e plana”

Guillem de Berguedà escriví aquest poema l’any 1172, durant l’Edat Mitjana, època de feudalisme. Ell mateix fou un feudal, el qual tingué de marquès aPonç de Mataplana, noble a qui va dedicar el poema que analitzarem a continuació. Guillem fou un trobador (no professional, ja que sols utilitzava la poesia quan l’interessava, com a arma enassumptes polítics) per tant, les seves obres estan situades dins l’època de la poesia trobadoresca. Guillem utilitzava la seva poesia per atacar els seus enemics i denigrar-los públicament. Es diu que va ferbons sirventesos, en alguns parlava bé d’uns i en altres, malament. De Guillem de Berguedà podem destacar tres cicles de sirventesos dedicats a: Pere de Berga, Arnau de Preixens, bisbe d’Urgell iPonç de Mataplana. A aquest últim va dedicar Cansoneta leu e plana. És una crítica força exagerada del marquès.

Cansoneta leu e plana és un sirventès dedicat al marquès Ponç de Mataplana, a quiBerguedà anomenà traïdor i farsant. És un poema totalment burlesc que parla dels vicis morals, de l’homosexualitat i, sobretot, dels defectes físics de Ponç. Aquests últims, segons sembla, són deguts a unaccident que tingué amb cavall i en el que va perdre tres dents*. A més, va ser incident de burla de molts amics i coneguts. La intenció clara de Berguedà en aquest poema és fer crítica i deixar enridícul fent una caricatura cruel del marquès. Guillem de Berguedà fuig de les composicions típiques d’aquella època i compon poemes més creatius i originals, com hem dit abans, exagerant els defectes. Iaquest poema n’és un bon exemple.
*Marques, ben àion las peiras
a Melgur després Someiras,
on perdetz de las denz tres;
no i ten dan, que las primeiras
i són e non pàron ges.
A, Marquès,Marquès, Marquès,
d’engan etz farsitz e ples!


L’estructura del poema es compon d’ estrofes o cobles (perquè posseeixen més d’una rima) formades per quintets heptasil·labs (d’art menor i amb rima...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • "Cansoneta leu e plana" Guillem de Berguedà
  • Cansoneta leu e plana
  • Comentari Cansoneta Leu e Plana
  • Comentari Cansoneta Leu e Plana
  • Cansoneta Leu e Plana
  • CANÇONETA LEU E PLANA.
  • LEU I todos los grupos Instrucciones Trabajo Final
  • cansoneta

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS