Carlota apuntes

Páginas: 2 (329 palabras) Publicado: 5 de noviembre de 2014
Joan de Timoneda (València, entre 1518 i 1520-1583) va ser un escriptor, dramaturg i editor valencià. És conegut fonamentalment per la seua labor copilatoria de poesia popular (líricacancioneril i romanços), per les seues edicions de teatre i pel seu conjunt de relats El patrañuelo (València, 1567), adaptacions de novel·les italianes de l'estil de Boccaccio o Bandello. Va publicar quasitota la seua obra en castellà, encara que també va donar a la impremta obres en valencià: una antologia de poesia trobadoresca titulada Flor d'enamorats i algunes interlocutòries sacramentals.BIOGRAFIA: Abans de dedicar-se al negoci de la llibreria va ser assaonador de pells; potser pel fet que feia enquadernacions va ampliar el negoci com a llibrer. També se sap que va ser actor. En 1547ja comerciava amb llibres propis i aliens. Va ser casat amb Isabel Ferrandis, de la que va tindre tres fills; un d'ells, Bautista, va prosseguir a la mort del pare amb el negoci familiar.
La seuaobra literària es classifica en tres facetes: dramaturg, narrador i col·lector de romanços. Però és famós sobretot com a autor dramàtic (és citat moltes vegades com un dels més legítims precursorsde Lope de Vega). La seua obra és parcialment original, ja que de vegades es limita a adaptar o traduir els seus models, si bé amb gran talent líric i eficàcia dramàtica.
El Renaixement abraça elperíode que va des del darrer terç del segle XV fins als inicis de la segona meitat del segle XVI. Els escriptors van abandonar el català a favor del llatí i del castellà. Es conrea un llatí ric ielegant, imitant els autors clàssics i elimiannt les paraules i expressions corruptes del llatí vulgar. A partir del segle XVI, però, el llatí va perdre força i el castellà va anar guanyantposicions com a llengua de cultura.
El Renaixement és un moviment intel·lectual i artístic que renova la cultura medieval amb la reivindicació del món clàssic grecollatí.
173926551435-7181853810...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Carlotismo
  • carlota
  • Carlota
  • Carlota.
  • Carlota
  • emperatriz carlota
  • Carlota de belgica
  • Sociales Carlota

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS