Castell De Carles

Páginas: 2 (406 palabras) Publicado: 15 de marzo de 2013
CASTELL DE CARLES. INTRODUCCIÓ HISTÒRICA
Xavier Ribas Vilanova

Introducció
Les ruïnes del castell de Carles es situen dalt d’un turó de 520 m d’altitud, drenat pel barranc de la Conca,situat a la vall del Toscar, a 6 km d’Alfara.
El lloc apareix documentat, amb la grafia Castles, el 1148, quan el comte Ramon Berenguer IV, immediatament després de la conquesta de Tortosa, eldóna a Pere de Sentmenat en recompensa a la seva col·laboració, remuntant-se per tant els seus orígens i els del nucli de població que devia existir al voltant a l’època islàmica.
La possessió estàlligada a la casa Sentmenat fins el segle XV. D’aquest llarg període cal remarcar-ne l’atorgament de la carta de poblament del 1237, ratificada l’any 1250, amb la qual Ramon de Sentmenat, senyor dellloc, dóna als habitant les cases, terres i béns que hi tinguessin per a disposar-ne lliurement, eximint-los alhora de diferents prestacions. El senyor es retenia els drets derivats del forn, la fargai el molí, entre altres. El 1315 s’estableix un conveni entre Pere de Sentmenat i la ciutat de Tortosa sobre els emprius del lloc.
L’any 1321 es realitza el fitament del terme, que generapolèmiques amb els termes veïns de Tortosa i Horta els anys següents. El fogatge de 1378 indica que a Carles hi han 37 focs. El 1434 el lloc i el castell de Carles són venuts a Tortosa, de manera que labaronia esdevé carrer de la ciutat.
L’any 1479, es produeix un greu despoblament sembla que a conseqüència d’una epidèmia. Tan sols se’n lliuren, segons alguns autors, 12 o 14 veïns que estraslladen al proper nucli d’Alfara. L’any següent, el 1480, i “amb autorització del vicari general de Tortosa, veient que aquell lloc [Carles] no es repoblava, el rector que regia les esglésies de Carles id’Alfara es traslladà a aquesta darrera població”.

Descripció
[Catalunya Romànica, vol. XXVI, 99-100. Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 1997]

Bibliografia

CATALÀ I ROCA, P. (dir.),...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Castella
  • CASTELL
  • Castella
  • castella
  • Castella
  • Castell
  • Castella
  • Castella

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS