Català

Páginas: 2 (428 palabras) Publicado: 2 de febrero de 2011
Obres de Ramon Llull:
- El Llibre d’Evast e Blaquerna, redactat entre el 1278 i el 1294. El protagonista, Blanquerna, viu els diferents estats de vida religiosa posibles: ermità abat, cardenal ipapa.
- El Llibre de les bèsties, escrit entre el 1288 i 1289. Félix, el protagonista, recorre el món i observa la vida que duen els ermitans i els filòsofs amb els quals dialoga.
- ElLlibre d’Amic e Amat hi apareixen tres personatges: l’Amic (l’home), l’Amat (Déu) i l’Amor, figura que fa d’intermediària entre ambdós.
- El Llibre de l’orde de cavalleria (1276), el mnual delcavaller cristià.

Prosa historiogràfica
És important perquè quan es va produir l’expansió de la Corona catalanoaragonesa els reis volien fer saber a la gent el que estaven fent i van utilitzar aquesttipus de prosa per fer propaganda de les seves actuacions polítiques. Les quatre grans cròniques:

- La Crònica de Jaume I, va ser escrita en els anys 1244 i 1274. Narra en forma autobiogràfica lavida i les gestes més importants del rei, sobretot les conquestes de Mallorca (1229) i València (1245). Utilitza un llenguatge popular.
- La Crònica de Bernat Desclot, escrita entre el 1283 i el1288, segurament pel tresorer Bernat Escrivà. El protagonista és Pere II el Gran. Tracta dos temes: la conquesta de Sicília i la invasió de Catalunya pels francesos.
- La Crònica de RamonMuntaner, iniciada el 1325. Muntaner és el protagonista dels fets, posa èmfasi en les empreses militars del reis catalans, com l’expedició a l’Orient. El seu estil es caracteritza per l’ús de procedimentjoglarescos i d’un llenguatge viu i col·loquial.
- La Crònica de Pere el Cerimoniós va ser escrita entre el 1349 i el 1385. Narra la incorporació del regne de Mallorca i la guerra contra elsnobles rebels a València.

Les novel·les de cavalleries
- Curial e Güelfa (escrita entre 1435-1462 està protagonitzada per Curial un jove pobre que gràcies a Güelfa podrà accedir a l’orde de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Catalan
  • Català
  • Catalán
  • catala
  • Català
  • Catalan
  • català
  • Català

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS