catalan literatura

Páginas: 4 (892 palabras) Publicado: 9 de junio de 2015


1 QUINS CANVIS REAL PRESIDEIXEN EL SEGLE XIX I QUE COMPROTEN DES DEL PUNT DE VISTA SOCIAL?
Un dels canvis reals que presideixen el segle XIX és la revolució francesa al 1789 que representa uncanvi social jerarquic, es a a dir cau l'antic régim, cualsevol pot accedir al poder i aixó comporta tensions socials ja que tots volien tenir el poder també estava el clima de desconcern i inseguritatque es manifesta en el moviment cultural y artísticic del Romanticisme.
Un altre canvi real que presideix al segle XIX és la revolució insutrial que li dona protagonisme a la burgesia com a clasedirigent i al proletariat obrer que lluita pels seus drets.
també hi ha implantacions de les monarquies constitucionals i republiques.
2 QUINS SÓN ELS CONDICIONATS QUE TÉ LA PROFESSIONALITZACIÓ DEL'ESCRIPTOR?
Les editorials no es podien permetre perduas així que els escriptor es haurian de ser condicionats. L'escriptor s'ha de regir pels gustus del públic i evitar ser censurat ja que a més perl'escrit podia ser jutjat i empresonat; tenia que respectar la moral pública i religiosa de les classes superiors i fer les seves escriptures facils d'entrendre i entretingudes. Les seves obres erenexposades en el fulletó, el teatre burgés, el vodevil i la activitat periodistica.
3 QUINS TIPUS D'ESCRIPTOR PODEM DETERMINAR EN LA SEGONA MEITAT DE SEGLE XIX?
El primer tipus descriptor que podemdeterminar en la segona meitat del segle xix és l'escriptor que prefereix mal viure a aceptar les regles establertes, no veu una unió entre l'art i els diners així que prefereix aconseguirlos d'una altrabanda aixó el porta a la marginació social: bohèmia. Aquest escriptor viu el mal de segle que és el malestar davant del món. El terme que defineix a l'artista es "spleen" avorriment i tristesa que elporta a l'autodestrucció( suicidi o bogeria).
L'altre tipus d'escriptor es l'intel·lectual compromés amb voluntat d'incidir en la societat i la vida política.

4 QUIN PAPER TENEN LA RECUPERACIÓ DEL...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura medieval catalán
  • Resum Tema 1 Literatura Català
  • Catala literatura
  • Catalan, literatura.
  • Solucionari català i literatura
  • Resumen catalán: literatura.
  • català
  • Catalan

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS