Catalanisme Polític

Páginas: 6 (1286 palabras) Publicado: 15 de mayo de 2013
CATALANISME POLÍTIC

1. Document gràfic. El naixement del catalanisme polític

1.- Expliqueu els factors que, segons l' organigrama, van conduir a l' aparició del catalanisme polític.

Durant el segle XIX, van haver-hi diferents influències que van portar cap al catalanisme polític, una d' elles és el proteccionisme econòmic. La burgesia catalana diferia de l' oligarquia, que tenia elpoder la major part de l' Estat, ja que prenia mesures proteccionistes que fomentaven l' adopció d' aranzels que gravessin l' entrada de mercaderies estrangeres per poder defensar la producció industrial de la seva propietat i protegir-la dels països estrangers. Això va fer que no es desenvolupès de la mateixa manera econòmica Espanya respecte Catalunya.

Una altre influència va ser el movimentcultural anomenat Renaixença, que sorgeix amb el Romanticisme i que reivindica la llengua i les llengües populars.Aquest moviment neix el 1833, on la població comença a tenir un sentiment cap al fet de recuperar la llengua i la cultura catalana. A partir d' un text es van començar a celebrar els Jocs Florals de 1859 que són l' inici de la recuperació del català com a llengua literària, en una èpocaon la diglòssia predominava i on molts catalans consideraven la llengua catalana, secundària. Des d' un punt de vista polític la Renaixença va suposar un impuls cap a la recuperació de la consciència nacional col·lectiva.

La tercera influència, va ser de tipus polític, i es basa en l' existència de moviments anticentralistes com el carlisme, que és un moviment ultraconservador, anti-liberal ireaccionari que pretenia establir una alternativa Borbònica al tro d' Espanya. Al igual que el republicanisme federal, està en contra del centralisme que es va intentar imposar a la Constitució del 1812. El Republicanisme federal en diferència del carlisme és una ideologia del republicanisme espanyol que interpreta la República com a associacions locals de ciutadans i impulsa la democràcia on laciutadania hi pugui participar en els afers públics. Una de les carecterístiques del republicanisme federal, és el seu federalisme, que busca la descentralització o distribució i les unitats d' administració més petites, amb la finalitat d' evitar governs centrals forts amb una concentració de poder intensa. Va ser una tendència del segle XIX molt important en aquest època d' Espanya.

2.-Comenteu tres exemples significatius referits al redreçament cultural català dusrant el segle XIX: personetges, fets rellevants, moviments culturals, premsa...

-Una celebració molt significativa en el redreçament cultural català, són els Jocs Florals de Barcelona, auqests Jocs Florals, ja havien existit abans de tot, però es van tornar a instaurar el 1859 gràcies a les iniciatives de Antoni deBofarull i Víctor Balaguer. Una gran part d' artistes intel·lectuals i polítics catalans dóna suport als Jocs Florals, que significa un prestigi de la literatura catalana culta. En els jocs poden haver-hi participants d' ideologies molt diverses i comtraposades, poden haver-hi republicans, conservadors i generacions més joves que es van afegint. Tota aquesta diversitat ideològica comporta a que esmostrin diferents punts de vista, i tot això gràcies als discursos que són realitzats en aquests jocs. Aquests jocs s' han convertit en una trascendència per a l' estudia del debat intern i per a l' evolució ideològica dels qui participen.
-Un personatge bastant important va ser Valentí Almirall ( 1841- 1904) va ser un advocat, periodista i polític catala. És considerat un dels pares i referentsmés importants del catalanisme modern, i més concretament del catalanisma d' esquerres fedrealista. Era fill d' una família amb moltes propietats tant urbanes com al camp. Va estudiar a l' Escola de Belles Arts de Barcelona, per la va haver de deixar. Sabia parlar grec, llatí, francès, anglès, italià i alemany, i amb aquests coneixements va poder viatjar i conèixer cultures noves i respecte la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • Catalanisme politic segona republica
  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • El catalanisme polític
  • catalanisme politic
  • Renaixença I Catalanisme Politic Del Segle Xix
  • El catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS