catalanisme politic

Páginas: 10 (2396 palabras) Publicado: 5 de febrero de 2014
EXERCICI 1
La tradició catalana
Ell [Déu] solament té poder de crear i restaurar els pobles [...]. Mes venint al cas particular del regionalisme, la raó i l’experiència ens demostraran que la religió ha d’ésser la restauradora, i que sens ella és impossible fer cosa de durada i sòlida. Havem fet notar la importància que el sentiment té en el regionalisme, de manera que, apagada aquella afeccióde l’ànima, la regió per si mateixa es desvaneix. El sentiment de la naturalesa es troba també en l’amor regional; mes aquell cerca son complement natural en el pensament religiós, i en ell troba l’eficàcia pràctica per a arreglar la vida.
Amem la vall en què nasquérem, la vila en què veiérem la primera llum, l’encontrada del nostre origen; mes aquesta amor quedarà vençuda per lesmagnificiències del luxe i la seducció dels plaers, si dit sentiment d’amor al país nadiu no està consagrat per la religió.

Font: Josep Torras i Bages. La tradició catalana: Estudi del valor ètic i racional del regionalisme
català. Barcelona: La Ilustración, 1892.


Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta.
És una font primària, escrita per Josep Torras i Bages on presenta com anecessari el regionalisme lligat amb la religió.

b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.
El context històric en el que s’ escriu aquest text el trobem en el naixement del catalanisme polític i organitzat. El moviment anava creixent amb intel·lectuals com Torras i Bages, fins el 1899. Aquell any es va crear la Unió Regionalista. L’ any 1892, quan s’ escriula font, es redacten les Bases per la Constitució Regional Catalana de caràcter tradicionalista.

c) Expliqueu la idea principal que conté la font.
Torras i Bages expressa el fervor regionalista que comença a manifestar-se a Catalunya. Volen fer de Catalunya una nova i millorada regió però sense perdre les bases morals i tradicionals. Concretament un, la religió. Torras i Bages veu la religiócom un aspecte necessari de la societat.




EXERCICI 2
Missatge a la reina regent
Desitgem que torni a posseir la nació catalana les seves Corts Generals lliures i independents, obertes pel cap de l’Estat [...], en les quals es votin els pressupostos de Catalunya i la quantitat amb què ha de contribuir el nostre país a les despeses generals d’Espanya. Que Catalunya sigui senyora del governinterior de casa seva [...]. Que la llengua catalana sigui la llengua oficial a Catalunya per a totes les manifestacions de la vida d’aquest poble.
Que l’ensenyament a Catalunya es doni en llengua catalana [...].
Que els càrrecs de la nació catalana els nomenin els catalans mateixos, procurant que recaiguin en catalans els càrrecs polítics, els judicials, els administratius i els d’ensenyament.Font: Missatge a la reina regent (1888).


Pregunta 1
a) Descriviu el tipus de font i digueu de què tracta.
Aquesta, és una Font de caràcter primari escrita l’ any 1888, la qual és un missatge a la reina regent demanant drets i llibertats polítiques, culturals i administratives de la nació catalana.

b) Digueu quin és el context històric de les dades que proporciona la font.

Aquestacarta escrita l’ any 1888 a la reina Maria Cristina fou duta a terme després de la formació del partit polític la Lliga de Catalunya. Amb aquest escrit sol·liciten l’ autonomia política per Catalunya que no varen aconseguir. Però un any després es va aturar el Projecte de Llei que anul·lava el dret civil català.

c) Expliqueu breument TRES de les peticions que conté la font.
La primera petició quefan és el restabliment de les Corts Generals catalanes on ells facin les votacions pels pressupostos de Catalunya. Una altre és la reivindicació de la llengua catalana com a oficial a Catalunya (en tots els camps, política, educació…) i la última petició que és necessària per l’ autodeterminació és la de que els carregs polítics siguin de catalans.

EXERCICI 3
Missatge dels catalans a Jordi...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Els origens del catalanisme polític
  • Els Orígens Del Catalanisme Polític
  • Catalanisme politic segona republica
  • Crisi restauració i catalanisme polític
  • El catalanisme polític
  • Catalanisme Polític
  • Renaixença I Catalanisme Politic Del Segle Xix
  • El catalanisme

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS