Catalanismo Político

Páginas: 4 (940 palabras) Publicado: 6 de enero de 2013
Visualitza el documental i respon les qüestions següents. Consulta la unitat 3 del llibre.
1. Què va ser la Renaixença catalana? I el catalanisme polític?
La societat catalana va viure un ràpidprocés de transformació durant el s. XIX. Diferents elements es van combinar per fer de Catalunya una nació amb uns trets propis. La industrialització, l’obrerisme, la renaixença i el catalanisme políticen van ser factors determinants per la nova visió de Catalunya.
Barcelona es va transformar en el primer nucli poblacional de Catalunya. Es va iniciar un cicle demogràfic més modern amb unaesperança de vida més alta, igual que la natalitat. Van anar acompanyades d’una renovació tecnològica. Va formar una nova classe social. En aquest context van sorgir noves actuacions que volien recordar queCatalunya va tenir un estat propi. Van haver diferents posicions, catalanisme polític:
1) Partidaris del català que es parla ara: Frederic Soler (Serafí Pitarra).
2) Els “jocfloralistes”, quepreferien un llenguatge artificiós i amb influència del castellà, com Rossend Arús i Arderiu.
Totes dues tenien el mateix objectiu: desitjaven que el català fos considerat vehicle de cultura arreu de laRenaixença, la qual va ser el resultat de diverses situacions polítiques, socioeconòmiques i culturals. Es va voler recuperar la llengua catalana com a llengua de cultura. Aquesta és l’essència de laRenaixença catalana.
2. En quin context van sorgir?
Va abastir el període del Regnat d’Isabel II, Sexenni Revolucionari i la II Restauració (1830-1901). Va ser molt important l’absolutisme en els últimsepisodis del regnat d’Isabel II. Va ser un temps on van succeir les tres guerres carlines, el bombardeig d’Espartero al 1843 i altres en son els fets més tràgics.
3. Quina relació hi va haver entreRenaixença i romanticisme?
La Renaixença i el romanticisme van tenir molts trets en comú, així que el romanticisme va adquirir a Catalunya un caràcter marcadament arqueològic, que significa que...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la politica catalana
  • Política Catalana
  • Catalanismo político-Resumen
  • “La Identitat Catalana: Una Eina Política En Construcció”
  • ' La nacionalidad catalana '
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS